Osijek
UDRUGA CEREBRO OBILJEŽILA 40. ROĐENDAN

Moždani ubije dvostruko više žena nego rak dojke
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Na svečanosti udruge Cerebro obilježen i Dan crvenih haljina, kampanja posvećena borbi protiv moždanog udara u žena

Važnu obljetnicu, 40 godina kontinuiranog djelovanja, proslavili su članovi Udruge cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije Cerebro Osijek u četvrtak navečer u Arheološkom muzeju Osijek. Uz to, peti su put obilježili Dan crvenih haljina. Dva su to rođendana, dva jubileja, koja su im, ističu, jako važna.



- Slavimo gotovo pola stoljeća udruge Cerebro, kojoj je primarni cilj edukacija javnosti kako prevenirati moždani udar. Stoga organiziramo predavanja, radionice, terapijske izlete i brojne druge aktivnosti. Imali smo gotovo 30 obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara, predstavili smo pet knjiga o moždanom udaru i pet puta smo se uključili u obilježavanje Dana crvenih haljina. Pomažemo i bolesnicima koji su nemoćni, jer nam je iznimno važna suradnja s našim pacijentima. S njima razgovaramo otvoreno, bez bijele kute, o problemima s kojima se susreću nakon moždanog udara - ističe doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, neurologinja, predsjednica udruge Cerebro.

Naša sugovornica dodaje da su članovi udruge prije svega pacijenti koji su imali moždani udar, ali i osobe koje imaju bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes i neke druge bolesti koje mogu biti rizik za moždani udar. U posljednje vrijeme sve im se više pridružuju medicinske sestre i liječnici, ali i ostali zainteresirani, pa je zanimanje za članstvo sve veće.

Uz predsjednicu udruge Cerebro, na svečanosti su govorili Antonija Margeta, izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša, Ivana Stanić, pročelnica Uprave za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, Romano Kristić, pročelnik Upravog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, i Zdravka Poljaković-Skurić, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva.

Inspirativno je bilo izlaganje dr. med. Lovorke Barbir, specijalizantice kliničke radiologije. Ta je mlada žena i liječnica i pacijentica. Naime, u 35. godini doživjela je moždani udar. Ženama je poručila da se brinu o sebi i da ne zapostave skrb o svom zdravlju.

Doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić istaknula je važnost obilježavanja Dana crvenih haljina. Inicijativa je to koja je 2004. godine pokrenuta u SAD-u, zatim se proširila na oko 50 zemalja svijeta, a posljednjih pet godina Dan crvenih haljina obilježava se u Hrvatskoj, na inicijativu Hrvatskog neurološkog društva.

- Naša je udruga uključena u obilježavanje od samog početka. Želimo poručiti da je moždani udar kod žena potpuno drukčiji nego kod muškaraca, zbog hormonskog statusa i drugih specifičnosti žena. Smrtni se ishod od moždanog udara kod žena događa dva puta češće nego kod žena koje obole od karcinoma dojke. Stoga želimo podići svijest o važnosti prepoznavanja simptoma, pravodobnog liječenja i prevencije moždanog udara u žena. Osim toga, žene žive duže, pa su time izloženije, a rizici za moždani udar kao što su migrena s aurom i srčana aritmija također su češći kod žena - zaključuje Ružica Palić Kramarić.

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" pod vodstvom dirigentice Valerije Fischbach.

Vesna Latinović
POVIJEST UDRUGE DUGA 40 GODINA
Udruga svoje početke bilježi 1982. godine u Društvu za uzajamnu pomoć i sprečavanje cerebrovaskularnih bolesti Osijek, po uzoru na isto društvo u Zagrebu. Društvo se 1983. formalno ustrojava, prvi je predsjednik dr. Savo Tomić. Godine 1994. za predsjednika je izabran doc. dr. sc. Josip Palić, koji uspješno vodi udrugu do 2012., kada predsjednica postaje doc. dr. Ružica Palić Kramarić. Sve ove godine organizirali su niz terapijskih izleta, edukativnih predavanja te angažirano obilježavaju dane i manifestacije posvećene prevenciji i liječenju cerebrovaskularnih bolesti i općenito zdravlju.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike