Osijek
PRIMJER STRATEŠKOG PLANIRANJA

Županija planira uložiti više od 2,2 milijarde €
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Sustav strateškog planiranja osnova je za realizaciju svih projekata i različitih mjera na području gradova i županija

Ne štedeći pohvale, o Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku govorio je u petak Šime Erlić (novi) ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. On je u našem gradu sudjelovao u radu foruma u sklopu projekta "Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj".



Uzor drugima


Erlić je upravo ove dvije jedinice lokalne uprave naveo kao primjere dobrog planiranja i usvojenih strategija, što je rezultiralo uspješnim povlačenjem dostupnih sredstava iz EU fondova.

- Plan razvoja Osječko-baranjske županije uistinu može poslužiti kao primjer u smislu sustava strateškog planiranja kao kvalitetno izrađen dokument sa svojom metodologijom koja poštuje sva pravila. Nastao je participativnom metodom sa svim zainteresiranim dionicima, usvojila ga je županijska Skupština, vrijedi do 2027. godine i predviđa ulaganje više od 2,2 milijarde eura, što je novi razvojni zamah. Vidjeli smo neki dan i podatke za Grad Osijek, koji je prvi po povlačenju sredstava od 2021. godine. Osijek i Osječko-baranjska županija i inače se spominju kao primjeri u korištenju sredstava Europske unije. Takvo nešto ne dolazi samo od sebe, potrebno je imati viziju, znanje i planove koje onda možeš realizirati na terenu - istaknuo je Erlić.

Projekt "Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj" provodi upravo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj, a financira se iz granta Norveškoga financijskoga mehanizma. Ministar je u uvodnoj riječi podsjetio kako smo u Hrvatskoj posljednjih godina napravili značajan iskorak u pitanju unaprjeđivanja sustava strateškog planiranja, koji je zapravo osnova za realizaciju svih projekata i različitih mjera koje se događaju na područjima gradova, županija i u cijeloj Hrvatskoj.

Josip Miletić, zamjenik župana, potkrijepio je navode ministra Erlića.

- Naši proračuni nisu dovoljni za realizaciju svih bitnih projekata koje želimo realizirati, stoga treba koristiti sve raspoložive mehanizme. Primjerice, mudro smo (Županija, nap. a.) koristili mehanizam Kraljevine Norveške u kojemu smo prijavili Regionalni znanstveni centar čija je vrijednost tri milijuna eura i sada je u realizaciji, kao i brojne druge projekte koje koristimo iz svih strateških dokumenata i mehanizama koji su na raspolaganju - istaknuo je Miletić.

I Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika, naglasio je kako je tema skupa iznimno aktualna.

Velika ulaganja


- Za sve što radimo potrebne su strategije, no često se događalo da su one samo "mrtvo slovo na papiru". Stoga je bilo potrebno strategije razvoja ujednačiti i izraditi da bi ih se moglo pridržavati u postizanju željenih ciljeva. Konkretno, za Grad Osijek najvažniji je razvoj gospodarstva i zato smo na početku mandata donijeli odluku o ukidanju plaćanja komunalnog doprinosa za sve gospodarsko-poslovne objekte od 1. siječnja prošle godine. I, evo, vrlo skoro ćemo znati konkretnije o najavi velikih ulaganja na naše područje, a koja su velikim dijelom posljedica upravo takvog strateškog planiranja o komunalnom doprinosu i postizanju konkurentnosti - kazao je Vulin.

Forum je inače otvoren u četvrtak uvodnim predavanjima i raspravom o mjerenju učinkovitosti za poboljšanu provedbu javnih politika, dok su u petak održana tri panela - o uspostavljanju kulture dijaloga za učinkovitu politiku i donošenje odluka, poboljšanju dostupnosti podataka na lokalnoj razini te platformama za mjerenje učinka.

Dario Kuštro
NAGLASAK NA RAZVOJU POLJOPRIVREDE
Nakon konferencije ministar Erlić održao je i radni sastanak sa županom Ivanom Anušićem, koji ga je upoznao s projektima koji su dovršeni ili su u provedbi na području županije. “S obzirom na to da je polovina površina u županiji pod poljoprivrednim zemljištem, naglasak stavljamo na razvoj poljoprivredne proizvodnje u skladu s klimatskim kao i tržišnim izazovima. Završen gionalni distribucijski centar za voće i povrće, izgrađena su četiri, a pripremamo i gradimo još 12 sustava za navodnjavanje”, izdvojio je župan.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike