Mozaik
ODRŽAN VELIKI KONCERT U ČAST 100. ROĐENDANA LEGENDE

Osječanin Danijel Čačija izveo 12 besmrtnih hitova Mister Morgena
Objavljeno 4. veljače, 2023.
Stoti rođendan našeg legendarnog pjevača i autora Ive Robića bio je sjajan povod za program "Happy Birthday, Mister Morgen!" u ciklusu Jazz orkestra HRT-a. Dvanaest besmrtnih hitova u orkestralnim jazz-aranžmanima, uz članove Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, tumačio je Danijel Čačija, sjajni jazz-vokalist, bariton, kojega uz Ivu Robića veže prijašnji uspješni projekt.

- Za ovu prigodu odlučili smo uzeti već postojeći program koji je 2013. snimio Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži, iz kojeg potječe gotovo polovina današnjeg Jazz orkestra HRT-a, uključujući i mene. Taj program je tada izvodio Danijel Čačija, i deset godina poslije odlučili smo upravo njega pozvati da s nama izvede taj program - objasnio je Miron Hauser.

Zahvaljujući Sigiju Feiglu, vođi HGM Jazz orkestra, Danijel Čačija zbližio se s glazbom Ive Robića te sudjelovao u realizaciji albuma HGM Plays the Music of Ivo Robić 2013. godine. Rodni moj kraju, Tiho plove moje čežnje, Srce laku noć, Stranci u noći, Mona Lisa, Morgen, Septembar, Zamagljen prozor, Ta tvoja ruka mala, Sedamnaestgodišnjoj, Samo jednom se ljubi i za kraj – Beli Zagreb pjesme su s albuma (koji je dobio Porina 2014. za najbolji album jazz-glazbe) koje su se mogle sinoć čuti. Sve aranžmane napravio je Pavel Klimashevsky.

- Pavel Klimashevsky je basist koji piše vrlo moderan stil, u koji dosta inkorporira čak i neke harmonije iz starijeg doba jazza, od Dukea Ellingtona nadalje; zapravo poseže za cijelom povijesti jazz-orkestara do posve modernog zvuka, što nije lako svirati. Htio je napraviti nešto potpuno drukčije, potpuni odmak od originalnih šlagerskih aranžmana, tako da je ovo vrlo zahtjevan i ozbiljan jazz-program, koji nije bilo lako uvježbati, ali, srećom, mi imamo ponajbolje jazz-glazbenike - rekao je Miron Hauser.

- Aranžmani su dosta zahtjevni; vokalno, što se tiče visine ili dubine ili melodije, nije bilo prekomplicirano. Veći je problem forma, npr. jednom se strofa pjeva u sporijem tempu pa se onda pjeva u duplo bržem tempu, pa se doda jedan takt, pa se oduzme takt; forme nisu "pravilne", pa moram paziti da u tako intelektualno aranžirane pjesme upadnem u pravi trenutak, a opet da sve zvuči prirodno - otkriva Danijel Čačija, koji je kao dijete s roditeljima iz rodnoga Osijeka otišao u Njemačku, gdje se školovao za klasičnog pijanista (Frankfurt) i jazz-pjevača (Graz). Danas živi u Hamburgu i ima uspješnu karijeru jazz-glazbenika, te se uvijek rado vraća hrvatskoj glazbenoj sceni.

- Mislim da znam najmanje pola glazbenika iz Jazz orkestra HRT-a, sa svima sam svirao, ili surađivao, ili studirao. Bila je jako ugodna atmosfera tijekom priprema, baš smo bili opušteni i u isto vrijeme fokusirani i motivirani da to napravimo što bolje - zadovoljan je ovom suradnjom Danijel Čačija.

- Jako sam ugodno iznenađen ovim projektom i suradnjom s Danijelom Čačijom. On i ja smo se posljednji put vidjeli na studiju u Grazu; ja sam prije tog CD-a koji je HGM Jazz orkestar snimio s njim otišao iz orkestra i iz Graza, a sada se nekako poklopilo da obnavljamo suradnju deset godina nakon izlaska njegova CD-a i 100 godina od rođenja Ive Robića. Naravno, vidjeti kako se neki kolega razvio muzički u deset godina je prekrasno. I onda je bio dobar pjevač, a sada je izvrstan, tako da sam uživao - kaže Hauser. Snimka koncerta dostupna je na platformi HRTi. T.K.
Čačija je sudjelovao u realizaciji albuma HGM Plays the Music of Ivo Robić 2013.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike