Magazin
TJEDNI OSVRT

Napokon dobra vijest, inflacija je u siječnju - usporila!
Objavljeno 4. veljače, 2023.

Ako se može suditi prema prvim ovogodišnjim procjenama, možda ipak dočekamo i znatnije smirivanje inflacije, jer prema istraživanjima trendovi su povoljni. Uz to, prema Hrvatskoj narodnoj banci podaci pokazuju i da uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju.



No za konačnu ocjenu rasta cijena nakon uvođenja eura potrebno je pričekati detaljnije analize i za nekoliko idućih mjeseci, kažu u središnjoj banci. Jer sve se još uvijek kreće u manjim postocima budući da još uvijek bilježimo dvoznamenkasti rast inflacije. Ali ni do financijske krize se nije došlo preko noći, nego višemjesečno prema ukupnim geopolitičkim kretanjima. Isto tako i Eurostat te Državni zavod za statistiku su, nakon ulaska Hrvatske u europodručje, prvi put objavili brzu procjenu inflacije u Hrvatskoj. Prema tim podacima, u siječnju ove u odnosu prema siječnju 2022. godine cijene su više u prosjeku 12,7 posto, a u odnosu prema prosincu u prosjeku su uglavnom ostale iste. U HNB-u još navode da je blago usporavanje inflacije u siječnju na tragu njihovih očekivanja utemeljenih na smanjenju cijena naftnih derivata i ocjenama usporavanja godišnjeg rasta cijena hrane. Ono što je ipak najvažnije, imajući u vidu naznake popuštanja inflacijskih pritisaka na globalnoj razini, u nastavku 2023. očekuje se daljnje postupno usporavanje godišnje stope inflacije, iako će ona još neko vrijeme ostati povišena. “Međutim, ne smije se zanemariti da su rizici da buduća ostvarenja inflacije budu viša od projiciranih i dalje znatni”, kažu u središnjoj banci. Ipak, popularni se narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima nakon uvođenja eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu prema prosincu lani, ocijenila je i Hrvatska udruga poslodavaca. Stoga je i HUP revidirao naniže i stopu inflacije u 2023. na 6,5 posto: “Godišnja stopa inflacije nastavit će padati u idućim mjesecima. Pritom smo prosječnu godišnju prognozu revidirali naniže sa 7,5 posto zahvaljujući znatno povoljnijim očekivanjima u pogledu kretanja cijena energenata kroz drugu polovinu godine”, poručuju iz HUP-a.

Na kraju, očekuju da će i nešto snažniji rast plaća nastaviti podržavati inflacijske silnice. Vezano uz cijene prehrambenih proizvoda u HUP-u oprezno navode kako ipak treba biti i svjestan niza značajnih poskupljenja inputa u proizvodnji hrane.

Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike