Magazin
TEMA TJEDNA: POLITIČKI I DRUŠTVENI APSURDI

Mirko Štifanić: Treba jačati samopouzdanje i hrabrost
Objavljeno 4. veljače, 2023.
PROF. DR. SC. MIRKO ŠTIFANIĆ, Sociolog i politolog iz Rijeke, autor niza knjiga, istraživač i suradnik u više znanstvenih projekata

Prije više od godinu dana Mirko Štifanić objavio je zapaženu knjigu "Demokracija kao trojanski konj" (2021.), u doba pandemije, ali ne i još ukrajinskog rata, koji je započeo nekoliko mjeseci poslije. S obzirom na to da se knjiga bavi suvremenim hrvatskim društvom, u nekom sažetom zaključku, što bismo izdvojili i naglasili, kakav bi bio poučak, da se tako izrazim, za demokraciju u kojoj simbolika trojanskog konja ne ulijeva baš puno optimizma kako za sadašnjost tako i za budućnost... pitali smo prof. dr. sc. Mirka Štifanića, sociologa i politologa iz Rijeke, autora niza knjiga, istraživača i suradnika u više znanstvenih projekata.



- Cilj knjige "Demokracija kao trojanski konj" afirmacija je demokratske kulture, moralnosti, poštenosti i solidarnosti te jačanje optimizma i hrabrosti građana da sudjeluju u životu našeg društva. Onaj tko ju pročita, shvatit će da su građani u demokraciji najvažniji akteri koji imaju prava i obveze pridonositi da ona funkcionira stvarno demokratski, a ne da je političari mogu koristiti kao trojanskog konja.

Najvažnije je shvatiti da demokracija u 21. stoljeću sama po sebi ne može ništa učiniti, nego da djelovati mogu samo građani, uključujući političare na vlasti. Ali ako političari imaju monopol na donošenje odluka kada vide određeni plijen - mogu se ponašati nagonski.

Da političari predstavničku demokraciju ne bi mogli koristiti na ovaj način, nužno je da kao kompatibilne funkcioniraju dvije dimenzije demokracije: politička i građanska. Jer kad je ona samo u rukama političara, oni je lako, na skriveni ili neskriveni način, koriste za egoističke interese - i prijevaru.

Političari imaju dva lica: Sada je na djelu u gotovo sto posto slučajeva politička dimenzija demokracije. Ona je na nacionalnoj razini nerijetko nužna i korisna, ali se može iskoristiti za egoističke interese. Za takav model vladanja na općinskim, gradskim i županijskim razinama, koje se nazivaju "lokalna samouprava", interes mogu imati samo one lokalne grupe na vlasti koje povezuju osobni i grupni egoistički interesi te funkcioniraju kao - klike. U ovom slučaju riječ klika nije ružna etiketa, nego model ponašanja onih političara koji u svojim sredinama glume da su demokrati i predani dobrobiti građana, a stvaraju svoje "grofovije" i sl. U biti, imaju dva lica: jedno koriste pred očima javnosti, a drugo iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti. Tako se ponašaju političari koji, primjerice, na riječima podržavaju referendumsko izjašnjavanje građana, ali ne čine ništa da to u stvarnosti funkcionira. To znači da njima, i samo njima, odgovara održavanje pozicije status quo. Tada se radi o demokraciji kao trojanskom konju, odnosno o prijevari.

Međutim, takvo ponašanje omogućavaju građani koji ne shvaćaju da mogu odlučivati i između izbora, odnosno koji "spavaju". S druge strane, još je veći problem što se dio mladih i obrazovanih građana iseljava te se odvija - zamjena stanovništva.

Patogena mutacija ličnosti: Takvi "uspjesi" mogu utjecati na mutaciju ponašanja političara. Naime, osobe koje se udružuju u političke stranke prije izbora su obični građani. Ako na izborima dobiju dovoljno glasova i postaju političari, odnosno ugledni i privilegirani članovi društva. Ako ih novinari prikazuju kao nadljude, a potom i građani, oni se izdvajaju od društva i čine (ne)formalnu grupu/elitu/kastu ili interesima povezanu kliku. Posljedice, gotovo neizbježne, su razne mutacije njihova viđenja sebe, svoje pozicije na vlasti i u društvu, viđenje pozicije građana čija sudbina zavisi od njih i dr. Drugim riječima, moguća je, nerijetko neizbježna, patogena mutacija ličnosti.

To može značiti da se približavamo situaciji u kojoj će "trojanski političari" uspjeti nametnuti dojam da je njihova toksična ideologija zapravo - demokracija, a da će oni biti vlasnici "supermarketa takve demokracije". Na svojim "proizvodima" koje će prodavati po akcijskim cijenama velikim slovima će pisati da se radi o najboljem modelu demokracije: "ljevičarskoj", "desničarskoj", "liberalnoj", "nacionalnoj" ili "lokalnoj", a nju će koristiti kao - trojanskog konja. Tome u prilog ide činjenica što političari poluistine, neistine i laži mogu nametati kao "istine".

Ideologije droge, koje su proizvod takvih političara, jedan dio građana prihvaća. Ali kad se ta toksična kultura iz "supermarketa demokracije", tj. iz usta vrhuški političkih stranaka, počne prelijevati na ulice, onda to postaje veliki problem. Zbog toga su političari koji demokraciju koriste kao trojanskog konja opasni za zemlju kao peronospora za vinovu lozu.

Nužan je optimizam i aktivizam građana: Takav mogući scenarij spriječiti može jačanje samopouzdanja i hrabrosti građana te aktivizam u afirmaciji neposredne demokracije odnosno djelovanje u nastojanju za kvalitetnijim i vrjednijim načinom života i na taj način sebe i društvo učiniti uspješnijim.

Dok se građani ne aktiviraju, političari koji demokraciju koriste kao trojanskog konja mogu radikalizirati svoje ponašanje i postati totalitarni vlastodršci. Zbog toga je građanima nužan optimizam i aktivizam. U stvarnosti optimisti i aktivisti i u teškim okolnostima su glavni akteri koji mogu spriječiti zloupotrebu demokracije i radikaliziranje stanja te biti snaga koja narod i državu može izvući iz problema.

Piše: Mirko ŠTIFANIĆ
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim