Regija
VELIK ODAZIV RODITELJA U „MASLAČKU“

Zajedničkim će djelovanjem djeci olakšati prijelaz iz vrtića u školu
Objavljeno 3. veljače, 2023.

U okviru projekta „Suradnja vrtića i škole“, u Dječjem vrtiću Maslačak održan je sastanak roditelja čija će djeca ove godine biti upisana u prvi razred.  Naime, polazak u školu jedna je od većih prekretnica u životu djeteta i zajedničkim ih aktivnostima žele što bolje pripremiti za nove izazove i iskustva koja ih uskoro očekuju. Djeci, koja nerijetko imaju strah od novog i nepoznatog, ali i njihovim roditeljima, prijelaz iz vrtića u školu često predstavlja jedno stresno razdoblje. A kako bi on bio što lakši i „bezbolniji“ vrlo je važna međusobna komunikacija između predškolske i školske ustanove. Roditeljima je vrlo važno dobiti pravovremene i točne informacije potrebne kod polaska u školu, jer  mnogi se pribojavaju kako će njihovo dijete reagirati na novu okolinu i prihvatiti školske obveze. Stoga je krajnji cilj suradnje vrtića i škole zajedničkim djelovanjem unutar školskog sustava osigurati što bolju pripremljenost i  spremnost  za prihvat djeteta.


Nazočne je pozdravila ravnateljica vrtića Andrea Andrašić-Raguž, istaknuvši da se ovakav roditeljski sastanak, na kojemu uz odgojitelje, sudjeluju i stručni suradnici škole i učiteljica, po prvi puta održava. Izrazila je zadovoljstvo što su se roditelji odazvali u iznimno velikom broju i prepoznali važnost ovoga projekta za dobrobit djeteta. Na sastanku je obrađeno nekoliko tema bitnih za polazak djece u školu. Izlaganje na temu „Suradnjom vrtića i škole do odgojno-obrazovnog kontinuiteta“, imala je psihologinja Ivana Perišić-Juzbašić.  O spremnosti za školu govorila je odgojiteljica Ranka Bušić, a o okruženju za učenje njena kolegica Adela Vinković. Učiteljica razredne nastave Anita Lešić približila je roditeljima vrlo važne informacije o tome kako olakšati polazak u školu. A o ulozi roditelja pred polazak u školu govorila je pedagoginja Ljiljana Oršolić.
U projektu „Suradnja vrtića i škole“ sudjeluje i psihologinja Antonija Buljević. Ravnateljica vrtića najavila je nastavak projektnih aktivnosti kroz radionice i posjet djece školi. 

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike