Regija
STRUKOVNJACI U KULTURNO-TURISTIČKOM PROJEKTU

Izradit će Kozarčev portfolio
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Spojili knjigu i pjesme Ivana Kozarca i došli do naziva projekta - “Slavonska krv”
VINKOVCI



Srednja strukovna škola Vinkovci može se pohvaliti još jednim vrijednim projektom za koji je, ovaj put od Ministarstva turizma i sporta, dobila znatna sredstva. Riječ je o projektu "Slavonska krv", za čiju je okosnicu odabran pjesnik koji ponajbolje opisuje narav slavonskih ljudi svoga doba i slavonske motive, Vinkovčanin Ivan Kozarac, autor "Slavonske krvi", "Izabranih pripovijetki", "Đuke Begovića" i zbirke "Pjesme", i sve to u samo 25 godina života...



- Javni poziv školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2022. godini probudio je lijepe uspomene na prijašnji projekt "Veni, vidi, celebratur!", te smo optimistično krenuli u pripremu novoga projekta. Ministarstvo turizma i sporta i ove je godine, jedinu u našoj županiji, nagradilo našu projektnu ideju i povjerilo nam 80.000 kuna za izradu projekta – kaže mentorica Maja Vidić. Odabir Ivana Kozarca za okosnicu projekta, pojašnjava Vidić, proizlazi iz želje da mu se i tako oda priznanje, ali i nadogradi turistička ponuda Vinkovaca. Kroz projekt bit će izrađen Kozarčev portfolio nazvan "Slavonska krv".

U projekt su uključeni učenici smjera turističko-hotelijerski komercijalist, hotelijersko-turistički tehničar i modni tehničar. Škola partner je vinkovačka Tehnička škola Ruđera Boškovića sa smjerovima bravar i monter suhe gradnje. Aktivni je pridruženi partner OŠ Josipa Kozarca Vinkovci s članovima dramske i recitatorske skupine.

- "Slavonska krv" jedina je Kozarčeva knjiga koju je objavio za života. Spojivši knjigu i pjesme došli smo do naziva projekta, odnosno turističkog proizvoda. Portfolio bi bio prijenosan te bi uključivao fotografije, rad naših učenika medijske skupine. Na fotografijama će se nalaziti slavonski motivi i odabrane Kozarčeve pjesme vezane uz svaki motiv, a lajtmotiv je naš učenik koji će "igrati" velikog pjesnika. Također, na svakoj od fotografija bit će jedna od Kozarčevih pjesama, koja će predstavljati fotografirani motiv – pojašnjava Maja Vidić.

Sve fotografije i audiosnimka učeničkih recitacija Kozarčevih pjesama moći će se vidjeti i preuzeti s pomoću QR koda, koji će kreirati učenici. QR kod će se nalaziti na posljednjoj stranici portfolija i omogućit će posjetiteljima da se uvijek i iznova prisjećaju Kozarca. Nakon provedbe projekta očekuje se implementacija portfolija kao novog turističkog proizvoda u priredbama prigodnog karaktera, a ostali rekviziti izrađeni u okviru projekta bit će također prenosivi i moći će se koristili u bilo kojoj prigodi koja traži slavonske motive.

Edukacije i radionice u okviru projekta "Slavonska krv" počele su u siječnju, a učenici su posjetili Turističku zajednicu Vinkovaca, Agenciju za razvoj i investicije VIA, Gradski muzej te Gradsku knjižnicu i čitaonicu, koji su pridruženi partneri u projektu.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike