Novosti
OBUZDAVANJE INFLACIJE

ECB ponovno podigao kamatne stope
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Europska središnja banka (ECB) ponovno je u četvrtak podigla kamatne stope, poručivši da i dalje planira obuzdavati inflaciju u eurozoni kočenjem potražnje, unatoč posustajanju gospodarskog rasta.

ECB je u drugoj polovini prošle godine podigao kamatne stope za 2,5 postotnih bodova kako bi prigušio inflaciju koja je u listopadu dosegnula 10,6 posto, najvišu razinu od uspostave eurozone. U studenome i prosincu rast cijena usporio je zahvaljujući blažem poskupljenju energenata i banka je u prosincu podignula kamatne stope za pola postotnog boda, blaže nego u listopadu, kada ih je uvećala za tri četvrtine postotnog boda. Na sjednici u četvrtak ponovno ih je podignula za pola postotnog boda, pa će kamatna stopa za refinanciranje banaka od 8. veljače iznositi tri posto, a kamatna stopa za depozite banaka 2,5 posto. Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 3,25 posto.

ECB je poručio da će i na sjednici u ožujku ponovno podići kamatne stope za pola postotnog boda, unatoč tome što je u prosincu prognozirao da će gospodarstvo eurozone u 2023. porasti samo 0,5 posto. “Zadržavanje kamatnih stopa na restriktivnoj razini smanjit će s vremenom inflaciju kočenjem potražnje i istodobno će štititi od rizika kontinuiranog podizanja inflatornih očekivanja”, stoji u priopćenju. Inflacija i stroži uvjeti financiranja prigušili su potrošnju i proizvodnju, posebno u industriji, ali napetost u nabavnim lancima popušta, opskrba plinom sigurnija je nego prije, istaknula je predsjednica ECB-a Christine Lagarde. Rast plaća i pojeftinjenje energije u posljednje vrijeme ublažit će istodobno pad kupovne moći građana, što će poduprijeti potrošnju, tvrdi Lagarde. H