Novosti
AFERE POVEZANE S HDZ-OM I VLADOM

Plenković: Spašava se poglavicu Milanovića i namjerno stvara kaos
Objavljeno 2. veljače, 2023.

Premijer Andrej Plenković optužio je u srijedu oporbu za kreiranje afera povezanih s HDZ-om i Vladom, ustvrdivši da na taj način spašavaju “poglavicu Zorana Milanovića”, namjerno kreirajući kaos.”Prije otprilike dva tjedna na jednoj je televiziji bila sakrivena anketa na kojoj mi imamo 30 posto, a SDP 11 posto. Nakon te sakrivene ankete nastaje potpuni kaos”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Vlade. Ustvrdio je kako je to logično, jer je opozicija “na koljenima”, HDZ je riješio sve bitne teme, pa je strategija da kreiraju svaki dan neku ne-temu kako bi se kreirao kaos. “Ponedjeljak, poglavica opozicijski Milanović brutalno izvrijeđa vašeg kolegu, 40 minuta torture. Posljedica je da njegovi savjetnici dozivaju veleposlanika jedne zemlje koja je spomenuta i kažu - joj, oprostite, bio je lapsus. Lapsus, 40 minuta stavova o Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Kosovu”, kazao je. Potom je optužio “jedan politički tjednik” da je ignorirao Milanovićev nastup u Petrinji i njegove stavova koji “ruiniraju vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske”. Umjesto toga, ide operacija “spašavanja našeg poglavice”, da se skrene pozornost, jer su čak i oni vidjeli da je lapsus velik kao Himalaja, i da ga ne mogu spasiti nikako nego da prebace teret na HDZ, ustvrdio je Plenković. Dodao je da taj isti tjednik “izvlači iz gliba” i gradonačelnika Zagreba u komentarima. “Bitan je tajming, kontekst, trenutak, način, okvir, oprema. Novina, koja ima šest godina 1500 članaka direktno protiv mene, koja vadi ovoga iz Čistoće da ga opere, ovoga ne spominje i ima 150 stranica protiv HDZ-a. To nije nikakvo nepristrano, neovisno, slobodno novinarstvo, to je politička agenda spašavanja jataka koji je počinio lapsuse u Petrinji i koji nas sramoti”, kaže Plenković. Za Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) rekao je kako je “došao plakati njemu i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kad su mu provalili u stan u Osijeku, a sad zaziva kaznene prijave”. Upitan je li zbog poruka Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, u kojima spominju AP-a, bio pozvan na obavijesni razgovor u Uskok, Plenković je rekao da nije ni on ni bilo tko od ministara.

Vezano uz aferu s porukama koje su njegovi suradnici razmjenjivali s bivšim direktorom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem, sada Uskokovim osumnjičenikom, i upit može li za suradnike “dati ruku u vatru” da tu nema ništa nezakonito, Plenković je odgovorio kako nije na njemu da to radi. Poruke između glasnogovornika Marka Milića i Jakupčića oko zapošljavanja Nike Dujmovića opisao je kao “komunikaciju u sklopu koje se informira, a ne utjecanjem”. Ustvrdio je kako je iz svih objavljenih poruka jasno da nitko od njih ne trguje utjecajem, kao i da nije ranije znao za te poruke. Na pitanje je li svoje suradnike pitao kakve su to poruke, Plenković odgovara kako “nije bitno je li njemu nešto normalno ili nije, nego je li tu sve čisto ili nije”. “Opozicija prema Vladi u idućih će godinu i pol dana bacati sve u eter ne bi li kreirali atmosferu da država ne funkcionira”, ustvrdio je.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je da će radi eventualnog pokretanja postupka ispitati sve medijske navode koji se odnose na glasnogovornika Vlade “kako bi odlučilo o osnovanosti pokretanja postupka”. H/D.Pav.
HŠ: NIZ POGREŠNIH INFORMACIJA
Iz Hrvatskih šuma (HŠ) ustvrdili su da je u vezi s prepiskom bivšeg predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem oko zapošljavanja Nike Dujmovića, u medijima iznesen niz nepotpunih i činjenično pogrešnih informacija. Mediji navode da je Dujmović prvi ugovor o radu na određeno vrijeme, nakon što mu je završio jednogodišnji pripravnički staž, dobio točno na dan kada je Milić poslao poruku bivšem šefu HŠ-a Jakupčiću - 30. rujna 2019., a gotovo dvije godine nakon toga - 1. srpnja 2021., i ugovor o radu za stalno. Iz HŠ-a u priopćenju ističu da je ugovor o radu na određeno vrijeme s Dujmovićem sklopljen 27. rujna 2019., s početkom važenja od 1. listopada 2019. Navode da je natječaj za prijem pripravnika za osposobljavanje za samostalni rad u HŠ-u raspisan 4. srpnja 2018. Natječaj je raspisan za 88 pripravnika, a na njega se javio i Dujmović, kao jedini kandidat za traženo mjesto. Ugovor o pripravništvu sklopljen je 20. rujna 2018., s početkom važenja od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019. “S obzirom na to da je pripravnik zadovoljio u obavljanju svog pripravničkog staža, predložen je za nastavak radnog odnosa”, navode iz HŠ-a. Iz HŠ-a napominju da u tom poduzeću rade radnici ne samo šumarske, nego i niza drugih struka.

USKOK: MILIJUNI STRANICA MATERIJALA
Uskok je izvijestio da je pretragom digitalne komunikacije u istrazi protiv bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac te drugih osoba, među kojima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac, prikupljeno više od tri milijuna stranica materijala radi analize. Uskok je precizirao da su u kaznenom predmetu protiv Rimac i drugih osoba pretražena 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga domova, drugih prostora i servera u nekoliko ministarstava. ‘’Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, Uskok je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano više od dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja’’, stoji u priopćenju. Uskok podsjeća da su po okončanju istraga podignute tri optužnice protiv ukupno 41 osobe, među kojima su i najviši državni dužnosnici te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda. Dodaju i da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizišao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je Uskok izvještavao na svojoj mrežnoj stranici.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana