Regija
ŽUPAN DAMIR DEKANIĆ SA SURADNICIMA U OPĆINI DRENOVCI:

Izgubili najviše stanovnika,
zaslužuju posebnu pozornost
Objavljeno 2. veljače, 2023.
DRENOVCI



Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Damirom Dekanićem, bilo je u radnom posjetu Općini Drenovci. Načelnik Josip Nasurović i njegovi suradnici upoznali su ih s aktualnostima, projektima i problemima koji ih tište, a razgovarano je i o mogućnostima i načinima njihova rješenja.



Župan je ustvrdio da je, što se tiče demografije, situacija na tom području nepovoljna, jer to je općina koja bilježi najveći pad broja stanovnika u županiji, i da zbog te činjenice zaslužuje posebnu pozornost. Istaknuo je da je Općina Drenovci jedna od onih koji mnogo rade, trude se, ima mnogo ideja, i stoga zaslužuje pomoć u njihovoj realizaciji. Kao pozitivan primjer istaknut je Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci, čiji je prostorni kapacitet u cijelosti popunjen. Trenutačno se ispituje tržište, i ako rezultati budu povoljni, krenut će suradnja s online trgovinama. Inkubator provodi i uspješan projekt kratkih lanaca opskrbe. Okreće se i prema turizmu i radi na projektu vrijednom približno dva milijuna kuna, u okviru kojega će biti sagrađena kušaonica domaćih proizvoda. Na radnom se sastanku razgovaralo i o poljoprivredi i problemu koji je nastao umanjivanjem dotacija države vezano uz kvalitetu zemljišta. Odlučeno je da će se općine Vrbanja, Drenovci i Štitar zajednički obratiti Ministarstvu kako bi se vidjele mogućnosti povratka na dosadašnju klasifikaciju. Dotaknuli su se i školstva i potrebe gradnje školske sportske dvorane. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije Županija je dosad izdvojila približno 330 tisuća kuna. Škola u Drenovcima ima u cijelosti opremljenu kuhinju i može distribuirati obroke i u škole u Račinovce i Posavske Podgajce. Općina Drenovci slovi kao najaktivnija općina u županiji po traženim i povučenim sredstvima u kulturi za 2022., ali i za sve prethodne godine u kojima se natječaj provodio. Knjižnica je lani prijavila sedam projekata na županijski javni poziv i povukla oko 25 tisuća kuna, a za ovu su godinu prijavili još devet projekata koji su fazi provjere.

Gosti su u pratnji domaćina posjetili Knjižnicu, Muzej Cvelferije i župnu crkvu. M.L.O.
Josip Nasurović

načelnik

Pohvalio bih dobru i kvalitetnu suradnju sa Županijom. Prošli smo kroz sve teme koje nas tište kako bismo zajednički našli rješenja od interesa za kvalitetniji život stanovnika na ovom području.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike