Regija
ODBOR ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI

Za veće stipendije i više specijalističkih pregleda
Objavljeno 2. veljače, 2023.
SLATINA



Članice Odbora za društvene djelatnosti Gradskog vijeća Slatine na svom su sastanku ostale uskraćene za "plan rada gradske uprave vezano uz društvene djelatnosti u 2023. godini" jer, prema riječima pročelnika Krunoslava Šaraboka, nema zakonske obveze za donošenje takvog dokumenta, a o dinamici donošenja pojedinih odluka odlučuje gradonačelnik u skladu sa svojim nadležnostima. No vršitelj dužnosti ravnatelja Gradske razvojne agencije Jurica Culej predstavio je plan prijave i izrade projekata koji se odnose na društvene djelatnosti u 2023. godini.

Odbor, koji se bavi problematikom kulture, sporta, socijalne skrbi i zdravstva, informiranja i obrazovanja, predložio je sustavnije podupiranje studenata medicine, kao i onih liječnika koji odaberu specijalizaciju iz obiteljske medicine, te ugovaranje više specijalističkih zdravstvenih pregleda koji će omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu sugrađana. Budući da Odbor želi uzeti u obzir mišljenje liječničke struke o toj problematici, liječnici obiteljske medicine dobili su na svoje mail-adrese anketu u kojoj će izraziti svoje mišljenje i prijedloge.

Kako bi rad udruga bio transparentan i svima dostupan, predložena je izrada kataloga aktivnih udruga na području grada, Vodiča za udruge s popisom kontakata odgovornih osoba i kratkim opisom rada i djelatnosti udruge. S obzirom na ograničenost sredstava za udruge i broj projekata (dva), Odbor za društvene djelatnosti predložio je raspisivanje drugog natječaja za udruge nakon završetka prvoga te raspisivanje natječaja za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima.

Odbor je također predložio izradu Vodiča za pružanje socijalnih usluga u gradu, koji će u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad Područnim uredom Slatina pružati osnovne informacije građanima i popis potrebne dokumentacije za ostvarivanje različitih socijalnih usluga.

– Grad Slatina želi dobiti titulu Grada za mlade, pa Odbor predlaže izmjenu uvjeta za dobivanje studentskih, sportskih i srednjoškolskih stipendija, npr. povećanje iznosa stipendija i izmjenu uvjeta. O tome ćemo se savjetovati s članovima Gradskog savjeta mladih i zainteresiranom javnošću, a konačnu će odluku naposljetku donijeti Gradsko vijeće – kaže predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Sanja Mrzljak Jovanić. P.Ž.
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike