Regija
NAKON PARCELACIJE U DVA PRIGRADSKA NASELJA

U tijeku procjena vrijednosti gradskih numera za prodaju
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Nakon izrade procjene, podaci idu na Županijsko povjerenstvo za procjene nekretnina
PIŠKOREVCI/BUDROVCI



U tijeku je procjena vrijednosti novoformiranih građevinskih zemljišta u đakovačkim prigradskim naseljima Piškorevci i Budrovci, a čiji će ih vlasnik, Grad Đakovo, koji je proveo njihovu parcelaciju s tim da taj postupak još slijedi u piškorevačkoj Medenici, prodavati za gradnju kuća po, kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić, prihvatljivim cijenama.



Grad Đakovo ukupno će ponuditi oko 20 novoformiranih parcela, "iskrojenih" na svojim zemljištima koje je ocijenio neperspektivnima za rad službi gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova, pa ih daje u drugu namjenu, a kao oblik demografske mjere.

Procjenu imovine radi đakovačka agencija za nekretnine Dom Commerce, čiji vlasnik Mirko Sabljar kaže kako nakon izrade procjene vrijednosti novoformiranih zemljišta sve ide na Županijsko povjerenstvo za procjene nekretnina.

- Sve ovisi o tome kada će doći na sjednicu povjerenstva i kada se dobije pozitivno mišljenje, znat će se i konačne vrijednosti. Pretpostavljam da bi to moglo biti za mjesec dana - kaže Sabljar.

Od dvadesetak parcela, deset ih se nalazi u Piškorevcima, s tim da je parcelacija u Budrovcima, a riječ je o Ulici Pavleka Miškine, provedena još prije. Domicilnost stanovništva neće biti uvjet za kupnju, kaže Galić, jer je cilj zadržati postojeće i kupnjom građevinskog zemljišta po prihvatljivim uvjetima doseliti novo stanovništvo.

Površina parcela kreće se od 500 kvadrata naviše. Svaka nova kuća, nova obitelj s riješenim stambenim pitanjem dobra je vijest za ova dva mjesta, s obzirom na to da je i u njima na posljednjem popisu smanjen broj stanovnika u odnosu na 2011. godinu.

Galić najavljuje mogućnost da, kada se parcelacija u cijelosti provede i u Piškorevcima, sve novoformirane numere za prodaju budu objedinjene jednim natječajem te da bi njegova objava mogla ići sredinom proljeća. Dakako, ne iskaže li se interes u prvom krugu prodaje, odnosno bude li još krugova, dodaje, slijedi snižavanje cijena.

Suzana Župan
Slične vijesti i za druga prigradska naselja
Slične vijesti zamjenik gradonačelnika Antun Galić najavljuje i za druga prigradska naselja Đakova, no u ovom trenu ne precizira koja su to mjesta i koje su mogućnosti parcelacije gradskih zemljišta u tim područjima. “Prostora ima, tražimo mogućnosti”, dodaje Galić te pojašnjava to intencijom Grada da se rješava imovine, nekretnina koje mu nisu perspektivne za rad njegovih službi, tvrtki i ustanova, no da vrijednošću posluže u druge svrhe. Takva se imovina prethodnih godina u portfelju Grada Đakova nagomilavala jer prije nije prodavana. Riječ je o zemljištima, objektima, poslovnim prostorima, kao i ošasnoj imovini poput kuća, stanova, a jer ih nije imao tko naslijediti, ili su ih nasljednici odbili preuzeti zbog obveza, pa ih je po zakonu preuzela lokalna samouprava. U svezi s potonjim, Grad je u posljednje vrijeme raspisao više natječaja za prodaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike