Novosti
SLUČAJ “PLATAK” SE NASTAVLJA

Zbog tučnjave prijavljen i ozlijeđeni HGSS-ovac?!
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Policija je i dalje stava da ovo nije kazneno djelo, nego prekršaj

Ne stišavaju se prijepori oko napada mladih nasilnika, koji treniraju MMA, na dva volontera Hrvatske gorske službe spašavanja i djevojku jednog od njih. Javnost je ogorčena brutalnošću mladića koji treniraju borilački sport, o svemu se oglasio HGSS, Grad Rijeka, MMA unija...



Mnogima nije jasno kako su mladi nasilnici i dalje na slobodi, mnogi zbog toga prozivaju policiju, a nastavka će svakako biti jer je ta policija prekršajnu prijavu podnijela i protiv - pretučenog HGSS-ovca!

Zbog nedjeljne tučnjave na Platku policija će prijaviti pet osoba, a osim tri MMA borca među prijavljenima se našao i pripadnik HGSS-a te još jedna ozlijeđena osoba. Primorsko-goranska policija izvijestila je na konferenciji za novinare da će zbog prekršaja protiv javnog reda i mira podnijeti optužni prijedlog protiv pet sudionika tog događaja. Zamjenik načelnika PU primorsko-goranske Hari Brnad i načelnik riječke 2. policijske postaje Tihomir Pojer objasnili su da je među prijavljenima dvoje ozlijeđenih, a jedno od njih je pripadnik HGSS-a, kojima su u riječkoj bolnici utvrđene lakše ozljede. Djevojku, koja je također lakše ozlijeđena, policija nije prijavila. U policiji su odbacili tvrdnje da su slučaj pokušali zataškati. Razlozi sazivanja konferencije, kako je objasnio Brnad, bili su velik interes javnosti, medijski upiti, ali i potreba da se demantiraju napisi da je policije nestručno radila i pokušala zataškati događaj.

Na novinarske upite je li utvrđeno tko je započeo sukob, Brnad i Pojer odgovorili su da znaju, ali o tome ne mogu javno izvijestiti te da to stoji u dokumentaciji koju će dostaviti sudu. Također su o istrazi izvijestili riječko Općinsko državno odvjetništvo i dostavit će mu svu dokumentaciju, te je sada na njemu eventualno daljnje procesuiranje pojedinaca. Za tri MMA borca, za koja je policija i prije najavila prekršajnu prijavu zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja, u policiji kažu da su nakon incidenta zadržana u policijskoj postaji koliko je zakonom dopušteno.

Pročelnik Gorske službe spašavanja Stanice Rijeka, Marko Andrić, komentirajući za Hinu prekršajnu prijavu za tučnjavu na Platku i protiv pripadnika HGSS-a, istaknuo je da takvo što nije očekivao. "No prihvaćam, ako je to sastavni dio postupka, da pravda dođe na svoje. Neka svatko odgovara za svoje postupke", zaključio je Andrić.

Incident se dogodio u nedjelju na skijalištu Platak nakon što su tri mladića u BMW-u, "driftajući" po skijaškoj stazi, upala u dublji snijeg i zaglavila se. Zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil, a kada im je objasnio da to ne može učiniti, napali su ga. Udarili su još nekoliko osoba, a tri su prevezene u riječki KBC.

Milan Bugarić
OSUDA NASILJA IZVAN SPORTA
O nasilju na Platku oglasio se i Grad Rijeka. “Očekujemo da policija nasilnike najstrože kazni i time pošalje poruku o nedopustivom ponašanju kojim su ugroženi ljudski životi. To nije samo pitanje remećenja reda i mira ni pitanje tučnjave. Radi se, sudeći prema medijskim izvještajima, o neopisivom divljaštvu koje je izvan svih civilizacijskih normi”, ističe se u priopćenju i dodaje kako “na ovakve pojave ne možemo i ne smijemo se oglušiti”. Kako je jedan od mladića aktivni amaterski MMA borac, reagirala je i Hrvatska MMA Unija, iz koje su najoštrije osudili svaki oblik nasilja izvan granica sporta te istaknuli da ne podržavaju i ne odobravaju bilo kakva nasilna ponašanja. “Upoznati smo s incidentom u kojem je sudjelovao jedan aktivni amaterski MMA borac, sad već bivši član kickboxing kluba Dynamite iz Rijeke”, navodi MMA unija. “Uime svih naših članova želimo iskazati zgražanje nad svakim činom nasilja, kao i našu predanost u promicanju sportskog fair-playa i pozitivnih vrijednosti”, navedeno je u priopćenju.

Možda ste propustili...