Kultura
HNK U OSIJEKU: PREMIJERA

Komedija “Sviraj to ponovno, Sam” je suvremeni klasik
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Trudili smo se da tekst ostane Woodyjev, ali da predstava bude naša, kaže redateljica Damjanović

Jedan neurotik, njegov razvod, more tableta koje bi život trebale učiniti boljim i nebrojeni scenariji što u glavi koja ih proživljava imaju jednako pravo biti istiniti. Iako je suvremeni klasik "Sviraj to ponovno, Sam" svoju praizvedbu na Broadwayu doživio prije gotovo pet i pol desetljeća, iz današnje je perspektive aktualniji nego ikada, a u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Kazališta Virovitica ova komedija Woodyja Allena na osječkim će daskama premijerno zaigrati u petak, 3. veljače, s početkom u 20 sati, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



Pitak i čitak


- Zahvaljujem ravnatelju Kazališta Virovitica Tomislavu Pintariću, on je zapravo došao s idejom o ulasku u ovu koprodukciju, što smo objeručke prihvatili. Energije dvaju ansambala ispreplele su se i izrodile jednu predivnu predstavu. Pozivam naše sugrađanke i sugrađane da u što većem broju dođu i pogledaju hrvatsku praizvedbu ovog teksta - kazao je ravnatelj Drame HNK-a u Osijeku Miroslav Čabraja.

"Sviraj to ponovno, Sam" priča je o "spašavanju" izgubljenog muškarca, hipohondra i neurotičnog filmskog kritičara koji nakon odlaska supruge ne može pohvatati konce vlastita identiteta i društvene "lokacije". Ova komedija s melodramatskim elementima ujedno je i hommage "Casablanci", čiji se glavni glumac, Humphrey Bogart, pojavljuje u fantazijama Allana Felixa, psihički uzdrmanog protagonista predstave koju na scenu postavlja redateljica i dramaturginja Tamara Damjanović. Scenografkinja je Sheron Pimpi Steiner, kostimografkinja Ivana Živković, skladateljica Katarina Ranković, Vuk Ognjenović je suradnik za scenski pokret, a oblikovatelj svjetla je Luka Matić.

- Ovo je jedan o najzahvalnijih komada za postavljanje. Vrlo je pitak i čitak, ima lijepo postavljene međuljudske odnose i bilo ga je lako razumjeti na čitaćim probama. Nismo se smjeli previše odmicati od samog predloška, no trudili smo se da tekst ostane Woodyjev, ali da predstava bude naša. Glumci su jako brzo zagrizli za ono što rade, baš se radujemo ovoj premijeri - rekla je Tamara Damjanović.

Allana Felixa utjelovit će Matija Kačan, uz kojega u predstavi, rađenoj prema prijevodu Katarine Stipić Komadina, igraju i Armin Ćatić (Humphrey Bogart, Pablo), Matea Grabić Ćaćić (Linda Christie), Goran Vučko (Dick Christie), Sara Lustig (Ilsa, Nancy, Vanessa, go-go plesačica) i Monika Lanšćak (Sharon Lake, Gina, mlada intelektualka, Barbara).

Vrijedan projekt


Premijera komedije Woodyja Allena održat će se u sklopu projekta "Žene u crvenom", kojim osječki HNK već petu godinu zaredom, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, obilježava Dan crvenih haljina. Projekt je to kojim se uz niz aktivnosti promoviraju zdrave životne navike i podiže svijest o važnosti prevencije cerebrovaskularnih bolesti, napose kod nježnijeg spola.

- Sigurna sam da ćemo ovakvim javnozdravstvenim kampanjama zajedničkim snagama uspjeti doprijeti do svih stanovnika s područja naše županije jer znamo koliko je važno prepoznati te prve čimbenike, čime možemo na neki način pridonijeti smanjenju nastanka cerebrovaskularnih bolesti - kazala je Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ-a.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike