Mozaik
NAJPRODAVANIJI NOSAČI ZVUKA U HRVATSKOJ OVOG TJEDNA

Na prvom mjestu debitirao remaster albuma “Kao kakao” grupe Leb i sol
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Remaster albuma "Kao kakao" (Croatia Records) grupe Leb i sol debitirao je na broju jedan Top-liste prodaje domaćih studijskih izdanja. Time je makedonski sastav došao na vodeću poziciju mjerenja rezultata prodaje prvi put u posljednjih pet godina. Crvena jabuka se s pločom "Neka nova jutra" nalazi na drugom mjestu, dok je treća pozicija pripala albumu "Minut srca mog (acoustic)" u izvedbi Jelene Rozge. Nakon objave reizdanja na vinilu, kompilacija sastava "Animatori Greatest Hits Collection" vratila se među najprodavanije na četvrto mjesto. Top 5 ovoga tjedna zatvara prošlotjedni broj jedan - izdanje Nike Turković "11".

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovi kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista bilježi ukupno 17 promjena, od čega su dva nova ulaza. Najviši novitet ostvarila je grupa Leb i sol s albumom "Kao kakao", koji je, u povodu 35 godina od izlaska, remasteriran i objavljen na vinilu. Ploča "Kao kakao" četvrti je predvodnik liste najprodavanijih domaćih izdanja u Hrvatskoj u isto toliko tjedana. Međutim, za razliku od prethodnih vodećih - live album grupe Dalmatino "Live 2022", kompilacija sastava Parni valjak "Vrijeme ljubavi" i izdanje Nike Turković "11" - ploča "Kao kakao" došla je na prvo mjesto kao album objavljen nakon reizdanja.

Album "Kao kakao" originalno se pojavio 1987. i smatra se jednim od najvažnijih izdanja diskografije s naših prostora. U razdoblju nakon objave pločā "Kalabalak" i "Tangenta", grupa Leb i sol angažirala je klavijaturista Kirila Džajkovskog kao stalnog člana, a snimanju singlova u studiju se, među ostalima, pridružila i pjevačica Bebi Dol. Kao samostalne pjesme s izdanja objavljeni su naslovi "Skopje" (u koji je interpoliran singl "Walk Like and Egyptian" grupe The Bangels), "Kao kakao", "Mamurni ljudi" i "Čuvam noć od budnih", s interpolacijom pjesme grupe Wham! "Careless Whisper". Album grupe Leb i sol je drugi album zaredom (nakon ploče "11" u izvedbi Nike Turković) koji je debitirao na vodećoj poziciji Top-liste najprodavanijih domaćih albuma.

Na 34. mjesto liste ovoga tjedna ušlo je novo studijsko izdanje pop tamburaškog sastava Džentlmeni "Zakon ljubavi". Tako se grupa Džentlmeni našla prvi put među najprodavanijima i jedini je predstavnik pop tamburaškog žanra u rezultatima ovotjednog mjerenja. U povodu objave izdanja, ali i obilježavanja 25. godišnjice od osnutka, sastav Džentlmeni održat će promociju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Južnokorejski boyband Stray Kids ostvario je jedinstveni rezultat ovoga tjedna, zauzevši prva tri mjesta na Top-listi prodaje stranih albuma. Izdanje "Oddinary" najprodavaniji je strani naslov u Hrvatskoj, čime je sastav Stray Kids nadmašio svoj dosadašnji najbolji rezultat (drugo mjesto u izvještaju od 17. kolovoza). EP "Oddinary" omogućio je grupi Stray Kids prvi broj jedan od 14. prosinca i ploče "Maxident". Na broju dva ovoga tjedna nalazi se izdanje "Maxident", dok je na trećoj poziciji album "Noeasy", originalno objavljen 2021. godine. Taylor Swift s pločom "Midnights" pripalo je četvrto mjesto, a Top 5 zatvara girlband Twice s EP-jem "Between 1&2". T.K.
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike