Mozaik
POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Vikinzi su brodom u Britaniju vozili svoje konje i pse
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Intem nonster fecrem scenatur los, oc ocum ac ta que istoditreis senterdi por utemdssfc a

Vikinzi koji su plovili iz Skandinavije u Englesku sa sobom su poveli konje, pse, a možda i svinje, pokazuje analiza ostataka kostiju, piše BBC. Prije se mislilo da su Vikinzi uglavnom krali životinje iz sela u Britaniji. Nalazi također pružaju dokaze da su vođe Vikinga imali blizak odnos sa životinjama i putovali s njima.U grobnim humcima u Heath Woodu u Derbyshireu pronađene su kosti iz 9. stoljeća. Kremirani životinjski i ljudski ostatci pronađeni su pokopani zajedno, što sugerira da su životinje imale posebno značenje i da su spaljivane na istoj pogrebnoj lomači kao i ljudi, rekla je za BBC News istraživačica Tessi Löffelmann sa Sveučilišta Durham i Slobodnog sveučilišta u Bruxellesu. "Tretirali su ih više kao kućne ljubimce, a ne samo u ekonomske svrhe", rekla je. "Smatram da je to stvarno dirljivo i sugerira da podcjenjujemo koliko su životinje bile važne Vikinzima."

Konji i psi putovali su vikinškim dugim brodovima preko Sjevernog mora, a putovanje je moglo trajati nekoliko tjedana. "Konji su tada bili manji nego što su sada, što je moglo učiniti putovanje malo ugodnijim, ali je i dalje vjerojatno bilo mokro i neudobno", rekla je Löffelmann. Profesor Julian Richards sa Sveučilišta u Yorku, koji je bio jedan od voditelja iskapanja, rekao je da glasovita Tapiserija iz Bayeuxa (kraj 11. st.) prikazuje kako "normanska konjica iskrcava konje iz svoje flote, ali ovo je prvi znanstveni dokaz da su vikinški ratnici prevozili konje u Englesku 200 godina prije".

Nordijska mitologija i sage iz 13. stoljeća pokazuju da su životinje imale veliku ulogu u životu Vikinga. Znanstvenici su također pronašli svinjsku kost u Heath Woodu, no to je možda bio neki talisman donesen iz Skandinavije, a ne živa životinja. Otkrili su da su životinje stigle iz Skandinavije analizirajući stroncij u njihovim kostima. Taj se element prirodno pojavljuje u stijenama, tlu i vodi prije nego što uđe u biljke i kada se one pojedu u kostima i zubima. Djeluje kao geografski otisak jer ga na različitim područjima ima u različitim omjerima. Razina stroncija u ovim kostima upućuje na razinu kakva je u baltičkoj zoni. Nalazi su objavljeni u znanstvenom časopisu Plos One. H
Možda ste propustili...

HTV2: 70. ZAGREBAČKI FESTIVAL VEČERAS UŽIVO

Posebna nagrada Dikliću i predstavljena monografija

VIOLONČELIST JE NA TURNEJI, A IMA I NOVU SURADNJU

Hauser zasvirao s grupom U2 na pjesmama koje će izići na njihovom albumu

DANIJELA OBJAVILA SPOT ZA “VJERUJEM LJUDIMA”

Pjesma je oda dobrote koja živi u srcu svakog čovjeka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NACIONALNA TOP-LISTA SINGLOVA

Let 3 i dalje je na vrhu, grupa Vatra četvrta, a Mia Dimšić sjajna peta

2

FLUENTES: “NA TVOJIM RUKAMA”

Spot snimljen tijekom koncerta u Đakovu

3

LEGENDARNI ROCK-BEND NASTUPIT ĆE U LJUBLJANI

Jethro Tull se vraća u halu Tivoli