TvObzor
U DOMAĆIM KINIMA ZAIGRALA NEODOLJIVA EKRANIZACIJA SVJETSKOG BESTSELERA

Tom Hanks je “Čovjek zvan Otto”
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Imate li i vi u susjedstvu osobu koja je stalno namrgođena i uvijek postavlja svoja pravila? Bez obzira na odgovor, jedna takva stigla je u domaća kina. Naime, čitateljska i kinopublika napokon će imati priliku pogledati film “Čovjek zvan Otto” (“A Man Called Otto”), ekranizaciju hvaljene bestseler novele New York Timesa “Čovjek zvan Ove” popularnog švedskog autora Fredrika Backmana. Knjiga je prodana u više od tri milijuna kopija te ne čudi da Backman ima puno obožavatelja u Hrvatskoj, za što su zaslužna i ostala njegova djela.



Prema dosadašnjim komentarima publike vezanima uz odabir glumca za ulogu Otta, izgleda kako je ostvaren pun pogodak. Dvostruki oskarovac Tom Hanks preuzeo je zadatak utjeloviti zahtjevnu ulogu gunđala koji svoje dane krati provođenjem reda i pravila u svojem susjedstvu - od recikliranja pa sve do parkiranja. Gubitak supruge svaki dan mu sve više smanjuje volju za životom, no dolazak jedne živopisne mlade obitelji u susjedstvo preokrenut će stvari u drugom smjeru.

Mnogo je razloga da se pogleda ovaj film. Hanks je, osim kao glumac, dao svoj obol i kao producent jer njegovo iskustvo u dramedijama i životnim filmovima je neprocjenjivo. Također, Hanksu su se u filmu pridružila dva člana obitelji. Njegov sin, Truman, utjelovio je Otta u mlađim danima, pri čemu je važno istaknuti da mu je to prva ozbiljnija uloga, a njegova supruga Rita Wilson sudjelovala je kao pjevačica i koautorica teksta pjesme iz filma “Til You’re Home”.

Upečatljiv dojam ostavila je i osebujna Mariana Treviño (“Perfect Strangers “), koja je utjelovila novopečenu Ottovu susjedu Marisol. Svakako treba spomenuti i ostatak glumačke postave koju čine Rachel Keller (“Fargo”) i Manuel Garcia-Rulfo (“The Magnificent Seven”). Scenarij je, prema knjizi “Čovjek zvan Ove”, napisao David Magee koji je već s filmovima “Pijev život” i “San za životom J.M. Barrieja” stekao nominacije za Oscara, a redatelj je Marc Forster, najpoznatiji po filmovima “Monster’s Ball”, “Finding Neverland” i “World War Z”.

Čitateljska publika ima visoka očekivanja od ovog filma s obzirom na popularnost novele koja je nasmijala i rasplakala milijune diljem svijeta. Također, tu je i hvaljena švedska ekranizacija “En man som heter Ove” s kojom je već upoznata filmska publika. Međutim, “Čovjek zvan Otto” se od sredine siječnja prikazuje u američkim kinima i kritike su i više nego pozitivne. S ocjenama 7.6 na IMDB-u te 69 posto Tomatometer i 97 posto Audience score na stranici Rotten Tomatoes zadovoljio je i najzahtjevnije kritičare. Jednom riječju - neodoljivo. D.M.
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata