Sport
ŠPANJOLSKI SUD ODLUČIO

Superliga, ipak, nije mrtva: Presuda je došla kao vjetar u leđa
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Kontroverzna nogometna Superliga nije mrtva! Naprotiv, projekt najbogatijih klubova Europe, koji je naišao "na nož" kod navijača, državnika, matičnih liga, nacionalnih saveza, ali i UEFA-e i FIFA-e, dobio je slučaj na sudu i potencijalni klubovi koji bi igrali u toj ligi za odabrane ne mogu biti kažnjeni. Inicijator europske Superlige, sportska kompanija A22 Sports Management, dobila je žalbu na španjolskom trgovačkom sudu, koji je svojom presudom stao u zaštitu klubova koji su pokušali formirati to natjecanje i neće moći biti kažnjeni od UEFA-e i FIFA-e. UEFA je Juventusu, Barceloni, Real Madridu i ostalim velikanima prijetila suspenzijom i rigoroznim kaznama ako formiraju i zaigraju u toj spornoj Superligi, pa se činilo da je projekt propao i prije nego što je zaživio. No nije propao jer Superliga je i dalje želja bogataša, a pobjeda na sudu može biti samo dodatni vjetar u leđa. Presuda u korist "superligaša" donesena je jer UEFA i FIFA koriste svoje "disciplinske ovlasti za stvaranje monopola nad bilo kojim neovisnim profesionalnim nogometnim natjecanjem".

- FIFA i UEFA ne mogu opravdati svoje negativne stavove prema natjecanju kao da su jedini čuvari određenih europskih vrijednosti, pogotovo ako to vodi monopolu koji isključuje i koči inicijativu konkurencije te predstavlja zlostavljanje od strane koja je u dominantnom položaju - navodi se u objašnjenju presude.

Presuda madridskog suda nalaže FIFA-i i UEFA-i da se suzdrže od donošenja bilo kakvih mjera ili radnji te od izdavanje bilo kakvih izjava "koje ometaju, izravno ili neizravno, pripremu ili razvoj Superlige te također zabranjuje nogometnim institucijama da najavljuje ili prijete bilo kakvim disciplinskim ili kaznenim mjerama protiv kluba, vodstva i članova klubova koji sudjeluju u pripremama Superlige.

Nogometna Superliga najavljena je u travnju 2021. godine i odmah je naišla na niz kritika, usprotivili su joj se navijači, ali i državnici te europska i svjetska nogometna federacija. Zamišljena je kao natjecanje zatvorenog tipa za najbogatije europske klubove, a od klubova koji su je inicirali za nju su javno još samo Barcelona, Real Madrid i Juventus. Englezi, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City i Tottenham su se ubrzo povukli iz projekta pod pritiskom navijača, ali i kritika vlasti na čelu s tadašnjim premijerom Borisom Johnsonom, Atletico Madrid je također promijenio stav, a iako je Juventus bio najgorljiviji u ideji Superlige, uz njega nisu ostali sunarodnjaci Milan i Inter koji su nakon par dana razmišljanja objavili - povlačimo se iz Superlige. No neki klubovi još sanjaju o superligaškom nadmetanju, a presuda bi i ostalima mogla dati vjetar u leđa da se ponovno uključe i ožive tu priču u kojoj bi mjesto imali samo europski nogometni bogataši. I. Liović
Sad je svašta moguće
Superliga je zamišeljna kao poluzatvoreno europsko nogometno natjecanje u kojem bi bilo 12 velikih klubova, plus klubovi koji bi se svake godine kvalificirali na osnovi rezultata iz prethodne sezone. Ligu su inicirali Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Barcelona, ​​Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Milan i Inter iz Milana, međutim neki su se pod pritiskom ubrzo povukli, ali nikada nisu javno kritizirali tu inicijativu i jasno kazali da više ne razmišljaju o tom suludom projektu.

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike