Sport
PREPOROĐENI JOSIP ŠPOLJARIĆ

Nije sve išlo onako kako sam očekivao. Krivim samog sebe
Objavljeno 2. veljače, 2023.
- Želim biti zdrav, igrati i zabiti što više golova - kaže Špoljo, koji je zbog lijeve lože izvan stroja

Nogometaši Osijeka u proljetni dio sezone krenuli su s četiri boda i dva različita izdanja. U prvom, protiv Rijeke, tek su trećinu utakmice odigrali kako su željeli, dok su protiv Gorice bili goropadni svih 90 minuta. Zajedničko objema utakmicama je da se u strijelce upisivao Josip Špoljarić, zabivši dva od tri pogotka bijelo-plavih u nastavku sezone.



Odlaskom Diona Drene Belje prilika za većom minutažom pružila se 26-godišnjem napadaču koji ju je odlično iskoristio. Možda se i sam iznenadio takvim učinkom u prvim susretima ove godine u kojima je dobio priliku u početnoj postavi, no treneru Reneu Pomsu, ali i navijačima bijelo-plavih najavio je kako ima kvalitetu da nadomjesti odlazak mladog reprezentativca te da realizacija neće patiti u nastavku sezone.

Logično je da su takva izdanja privukla više pozornosti na nekadašnjeg mladog reprezentativca Hrvatske, a i da su očekivanja narasla. No, nažalost, priliku za povećanje golgeterskog učinka Špoljarić neće imati ove subote u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive zbog ozljede koja će ga prisilno zaustaviti. Koliko dugo, ovisi o rezultatima nalaza magnetskom rezonancom, a i Špoljarić se nada kako odsutnost s terena neće dugo trajati.

Poms dao priliku


- Nažalost, tako je, imam problema s tom lijevom ložom još od priprema, muku mučim s tim. Odradili smo magnetsku rezonancu, ali onako kako osjetim ne čini mi se dobro. Nadam se da nije ozbiljnije te da ću se što prije vratiti. Osjetim zatezanje, koje nije zanemarivo, zato sam i sam tražio u obje utakmice zamjenu. Igrao sam pod bolovima i lijekovima, ali, eto, na kraju se isplatilo. Zabio sam dva pogotka, sad je samo pitanje što će biti s ozljedom. Bit ćemo pametniji nakon nalaza.

U boljoj varijanti Špoljarić bi vjerojatno pauzirao od sedam do deset dana, što znači da definitivno "preskače" Lokomotivu, a možda bi se mogao vratiti za domaći ogled sa Slaven Belupom (11. veljače). Nema dvojbi kako će svi željeti brzi povratak definitivno najugodnijeg iznenađenja nastavka sezone što se Osijeka tiče. Razlog je jasan, u prvom dijelu sezone skupio je tek tri nastupa sa skromnom minutažom, no nametnuo se na pripremama te svoje mjesto u početnoj postavi opravdao i golovima u prva dva kola.

- Hvala treneru Pomsu što mi je uopće dao priliku. Znamo svi što sam prošao kad je bio trener Bjelica, od treniranja sa strane do možda i najtežih trenutaka u karijeri što sam imao. Nakon smjene Bjelice Poms mi je pružio priliku i nadam se da sam je iskoristio na najbolji mogući način.

Špoljarić je za prvu momčad Osijeka debitirao sa 17 i pol godina, u ljeto 2014. godine, a karijera mu je išla "šaroliko". Od dominacije u drugoj momčadi Osijeka i tadašnjoj Drugoj ligi, koju je brzo prerastao, preko prilike u prvoj momčadi kod trenera Zekića pa do posudbi u Mađarskoj, Italiji i Istri 1961. Potvrđuje kako nije tako zamišljao svoju karijeru, no ističe kako su mu te posudbe definitivno pomogle u igračkom sazrijevanju.

- Za prvu sam momčad debitirao kod trenera Rukavine, izgubili smo 2:1 na Poljudu, dobro se sjećam te utakmice. Sigurno sam igrački dosta sazrio i napredovao, puno su mi pomogle te posudbe, pogotovo u Istri i Mađarskoj, gdje sam promijenio i ligu i okolinu, a igrao sam stalno, pa mi je bilo i lakše. Što se tiče karijere, iskreno, nije mi se odvijala onako kako sam očekivao, a i onako kako su drugi očekivali. Ne želim nikoga okrivljavati, krivim najviše sebe, vjerojatno sam i ja donosio loše odluke i poteze. No dovoljno sam mlad, vjerujem da moje vrijeme sada dolazi i nadam se da ću samo ovako nastaviti kao u prva dva kola.

Osijek je iz dva uzastopna domaćinstva uzeo četiri boda, s čime je malo smanjen zaostatak za drugoplasiranim Hajdukom, a ostao na istom razmaku za vodećim Dinamom. Realno je razmišljati da će bijelo-plavi teško dohvatiti "modre", no jasno je kako im motiva neće nedostajati, ni u prvenstvu niti u Kupu, gdje su u igri za trofej koji se tako dugo iščekuje.

- Iskreno, očekivali smo u prva dva kola svih šest bodova, ali smo, nažalost, odigrali neriješeno protiv Rijeke. Što se Dinama tiče, dokle god postoji šansa za prvo mjesto, mi ćemo se boriti i pokušavati ugroziti. Ostaje nam još i Kup, ići ćemo po taj trofej.

Bio bi to i lijep oproštaj od Gradskog vrta uoči preseljenja na novi stadion na Pampasu. Što brži odlazak u novi dom osječkog prvoligaša priželjkuju ne samo navijači Osijeka nego i igrači.

- Mislim da su ovi ljudi i ovaj grad zaslužili da konačno donesemo taj trofej u Gradski vrt. I to bi stvarno bio prelijep oproštaj od ovog stadiona. Koliko je generacija na njemu igralo... Zamišljam si taj oproštaj i, iskreno, bit će teško jer ovaj stadion ima dušu i srce. Ali svi se veselimo novom stadionu i jedva čekamo igrati utakmice na njemu.

Idealno na "desetci"


U prva dva kola u napadu je igrao s Ramonom Mierezom, a suradnja očito "pali" jer su njih dvojica postigla sva tri Osijekova pogotka. Mnogi se napadači dobro snalaze na različitim pozicijama, od centralnih do krilnih, koja najbolje "leži" Špoljariću?

- Iskreno, cijeli sam život bio "desetka", polušpica. Nikada nisam bio ni krilo ni zadnji vezni, nego baš ta polušpica. Meni su fantastične bile ove prve dvije utakmice, to su jedine u kojima smo Mierez i ja igrali zajedno. Stvarno mi je sjajno igrati s njim, dobro se razumijemo.

Prva misao je svakako da se što prije oporavi od ozljede, no razmišlja li i o osobnim dometima ove sezone, s čime bi bio zadovoljan?

- Rekao sam si da sad ne želim davati nikakve bombastične izjave i najave, želim samo biti zdrav, želim igrati, zabiti što više golova. I da budemo svi sretni i zadovoljni. Što se klupske razine tiče, da osvojimo taj Kup i pokušamo ugroziti Dinamo. Bit će teško, naravno, jer nam bježi dosta bodova. No, s Kupom bismo svi bili zadovoljni, a onda bismo se mogli pripremati i da konačno u idućoj sezoni napravimo i taj iskorak u Europi, koji nam nekako stalno izmiče - poželio je 26-godišnji napadač bijelo-plavih.

Goran Roguljić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike