Sport
PORAZ “BROKERA” U DERBIJU

Pronaći rješenje za Dubrovnik u nastavku sezone
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Vrijednosnice Osijek u utakmici protiv glavnog konkurenta iskazale neočekivanu napadačku jalovost

Trenutni poredak na vrhu Prve hrvatske lige košarkaša je realan. U prilog time ide ishod posljednje utakmice 16. kola, derbija, sraza vodećeg dvojca, koji je odigran u Dubrovniku.Domaćin je na svom parketu drugi put ove sezone uzeo mjeru Vrijednosnicama Osijek (75:62), te je tako dodatno učvrstio "jedinicu". Od nje su "brokeri" sada udaljeni tri pobjede. Još uvijek je sve dostižno, ali Dubrovčani imaju golemi kapital u svojem posjedu, koji neće tako lako prepustiti glavnom konkurentu. Prvoligaš s Drave to i dalje jest, porazu usprkos.

Posrtaj momčadi Srđana Helbicha na Gospinu polju nije neočekivan. Stigli su Osječani tamo nekompletni, bez drugog strijelca, ali i umorni nakon što su cijeli prošli tjedan odrađivali tri ABA 2 obveze. A tada u pravilu gube utakmice na domaćoj sceni. Neigranje Tihomira Vranješa se osjetilo, a to se najbolje vidi na broju ubačenih poena. Ovih 62 je najmanje ove sezone, tri više ubacilo se krajem studenoga prošle godine na gostovanju kod Zagreba. I taj poraz stigao je nakon regionalnih utakmica. Ne želimo ovom prigodom ni amnestirati igrače i trenera, jer bez obzira na sve objektivne hendikepe, u derbiju se moralo pokazati više.

- Zakazali smo prije svega u napadačkom dijelu, broj postignutih poena sve govori. Obrana je bila korektna, ali previše smo darivali domaćina. Izgubili smo 24 lopte, inkasirali smo zbog toga 36 poena. Još 25 smo primili iz slobodnih bacanja (domaći su čak 31 put stali na liniju). Zasluženi poraz - priznaje Helbich. U onom osječkom (71:76) Dubrovnik je predvodio Filip Vujičić s 35 poena. On je sada uspješno zaustavljen, ali njegovu ulogu preuzeo je Petar Dubelj, koji je ubacio 33.

- Dobar obrambeni posao na Vujičiću odradio je Vladović. Za 13 poena potrošio je 19 lopti, promašio je svih deset pokušaja za tri poena. No, sada se ukazao Dubelj. Ključ svega je taj da mi nismo bili pravi - priznaje trener osječkog prvoligaša, koji je najboljeg čovjeka imao u kapetanu Veljku Budimiru (15 poena i 12 skokova). Donekle su ga pratili Christian Bradford (15) i Filip Krajina (13p, 8s), dok je izostao učinak Gojka Sudžuma, koji je u prethodnih nekoliko utakmica bio vrlo učinkovit. Sada je upisao tek skok u osam minuta, ali problem jednog stranca nije od jučer. Nedostatak još jednog kvalitetnog domaćeg beka na lopti daje Amerikancu (pre)veliku minutažu u odnosu na centra iz BiH.

Ovih 40 dubrovačkih minuta svakako treba shvatiti kao upozorenje. Istina, ništa nije tragično, nema potrebe paliti zvono za uzbunu, ima još utakmica za odigrati, duga je sezona. U VROS-u ipak trebaju biti budni cijelo vrijeme, jer atak konkurencije na drugu poziciju je izvjestan. Trenutno Ribola Kaštela i Zagreb imaju tek pobjedu manje, stoga je poželjno što je prije moguće odvojiti se malo, zlu ne trebalo. Prigodu za popravak dojma i vraćanje pobjedničkih navika, “brokeri” će imati u nedjelju, kada u SD-u Jug (19 sati) dočekuju Samobor.

Nino Benčina
Nakon poraza u derbiju 16. kola, “brokeri” u poretku zaostaju već tri pobjede za liderom

DUBROVNIK       75

VRIJ. OSIJEK       62

DUBROVNIK - SD Gospino polje. Gledatelja: 300. Suci:Roglić, Mjeda i Bajramović.

DUBROVNIK: J. Vujičić, Došen 9 (4-4), Klarić, Dubelj 33 (12-17), Guštin, Zadro, Vodopija 6 (2-2), F. Vujičić 13 (3-4), Šutalo 2, Kovačević, Levi 12 (2-2), Zorić.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Bradford 15 (3-4), Flanjak, Dmitrović, Tomljenović 2, Vladović 6 (2-2), Budimir 15 (3-4), Šiško 5 (2-5), Bošnjak 6, Perković, Sudžum, Krajina 13 (1-3).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 26:13, 15:20, 18:13, 16:16