Novosti
ANGINA I ŠARLAH USPJEŠNO SE LIJEČE ANTIBIOTICIMA

HZJZ: Epidemija streptokokne bolesti, preminule četiri osobe
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Hrvatsku je ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, koja je poprimila razine epidemije, a od invazivnog oblika bolesti oboljelo je 15 osoba, od kojih su četiri umrle, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). "Do sada imamo 15 slučajeva invazivnog streptokoka, među kojima je i dvoje djece predškolske dobi. Umrle su četiri zaražene osobe, u dobi od 35 do 65 godina", rekla je Hini zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Ističe da u Hrvatskoj do sada nije zabilježena tolika eskalacija invazivne streptokokne infekcije. Situacija je slična diljem Europe, a prvi alarm bio je prije dva mjeseca u Velikoj Britaniji, gdje imaju i smrtne ishode oboljele djece. "Za razliku od prethodnih godina, imamo pojavu invazivnog streptokoka. To znači da se bakterija ne zadržava u grlu ili na koži, već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis ili pak ući u krvotok prouzročujući sepsu", upozorava zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Od prosinca traje epidemijsko širenje streptokoka. Oko 4500 osoba zatražilo je od rujna liječničku pomoć zbog angine i oko 1500 zbog šarlaha. Simptomi su gubitak apetita i opća slabost, otežano hodanje, promjena boje kože, bol pri gutanju i upala ždrijela, uz visoku temperaturu. Streptokokna bolest uspješno se liječi penicilinskim antibioticima, kojih ima u ljekarnama. Nije uočena rezistencija cirkulirajućih streptokoka na tu vrstu antibiotika, važno je samo na vrijeme početi terapiju i uzimati ju do kraja. U suprotnom, moguće su komplikacije poput reumatske groznice.

Što se tiče gripe, i dalje se bilježi porast broja zaraženih, među kojima je do sada zabilježeno pet smrtnih slučajeva. Prema posljednjim podatcima HZJZ-a, registrirano je 15.326 oboljelih od gripe, a samo u posljednjem tjednu 4123 novooboljele osobe. "Još uvijek imamo porast broja oboljelih. Očekujemo da će taj broj i dalje rasti još tjedan-dva, nakon toga slijedi stagnacija i pad broja oboljelih", rekla je Pavić Šimetin.

Ponovno je pozvala ljude da se cijepe protiv gripe, te poručila da cjepiva ima dovoljno, nabavljeno je 600.000 doza, a do sada ih je utrošeno oko 300.000. Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika, na punktovima Zavoda za javno zdravstvo i u epidemiološkim ambulantama.

Vezano uz COVID, u siječnju je od te bolesti umrla 281 osoba, prosječno sedam dnevno, što pokazuje “stabilnu situaciju koja ide nabolje”. Pavić Šimetin podsjeća na vrijeme dominacije delta-varijante, kada je dnevno umiralo i 70 ljudi. “U Hrvatskoj je od pojave omikrona puno bolja klinička slika, puno brže se virus širi i puno osoba i ne zna da je zaraženo. No situacija u bolnicama je stabilna, nešto je manje od 400 hospitaliziranih. Imamo lagani pad broja preminulih na dnevnoj razini, iako je to i dalje puno”, kaže Pavić Šimetin. Usporedbe radi, od gripe je u cijeloj sezoni umrlo pet oboljelih, a od COVID-a u protekla 24 sata - šest. Od studenoga vlada iznimno mali interes za cijepljenje, a sada se koristi cjepivo koje štiti od BA.4/BA.5 omikron-varijante, koja uključuje i zaštitu od izvornog, wuhanskog, soja koronavirusa. H
4500

osoba zatražilo je od rujna liječničku pomoć zbog angine

Možda ste propustili...

PRIJE 33 GODINE KONSTITUIRAN PRVI DEMOKRATSKI, VIŠESTRANAČKI SABOR

Hrvatska slavi Dan državnosti

Najčitanije iz rubrike