Novosti
PREDSJEDNICA SLOVENIJE U POSJETU HRVATSKOJ

Pirc Musar: Arbitražno pitanje krenimo rješavati dijalogom
Objavljeno 1. veljače, 2023.

Nova slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar tijekom svog prvog posjeta Zagrebu pozvala je vlade dviju država da krenu rješavati arbitražno pitanje, no i ona i predsjednik Zoran Milanović smatraju kako taj spor neće utjecati na buduću odličnu suradnju.



Milanović je na Pantovčaku rekao kako je Pirc Musar "uvijek dobrodošla u Hrvatskoj" te kako je njihov prvi susret samo "prethodnica nizu takvih razgovora". Dvoje predsjednika većinom je razgovaralo o procesu Brdo-Brijuni, no dotaknulo se i pitanja arbitraže o granici dviju zemalja. Slovenska predsjednica bila bi "nemarna prema svom poslu kad to ne bi spomenula", rekao je Milanović. Hrvatska se jednoglasnom odlukom Sabora 2015. povukla iz arbitražnog postupka jer je proces smatrala kompromitiranim te stoga ne prihvaća ni arbitražnu presudu iz 2017. godine. Pirc Musar je naglasila da to pitanje ne mogu rješavati predsjednici, pa je pozvala vlade u Ljubljani i Zagrebu da sjednu za stol i vrate se dijalogu, a ne da se to pitanje rješava "preko ribara". Naglasila je da za Sloveniju arbitraža i dalje vrijedi. "S ove pozicije apeliram na slovensku i hrvatsku stranu da počnu razgovorom rješavati ovo otvoreno pitanje", istaknula je. Milanović je dodao da "naši stavovi nisu isti, ali nisu ni konfliktni, razgovarat ćemo", ocijenivši da su odnosi dviju zemalja odlični te s godinama postaju još bolji.

Pirc Musar predsjedničku funkciju preuzela je nakon drugog mandata Boruta Pahora, čelnika koji je inicirao format Brdo-Brijuni, čiji je cilj ubrzanje europskog članstva država zapadnog Balkana. Rekla je da želi nastaviti taj proces te kako je njezino mišljenje da razgovor političara zapadnog Balkana može regiji donijeti samo dobro. Pozvala je i da se u sklopu tog formata više razgovara o mladima koji u velikom broju napuštaju zapadni Balkan, a manje o ideološkim nesuglasicama. Sastanci na vrhu procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013., na inicijativu Zagreba i Ljubljane.

Milanović je o formatu rekao da se "tu neke stvari moraju kalibrirati i dovesti u malo mirnije vode" i da to ovisi i o "raspoloženju drugih da sudjeluju", posebno Srbije, te da stoga želi čuti mišljenje predsjednika Aleksandra Vučića. Pozdravio je što je BiH dobila status kandidata za EU i da su za to glasali svi u tamošnjoj skupštini, pa i zastupnici Republike Srpske. "Često mi je teško shvatiti što misli Milorad Dodik", rekao je. "Dosta razgovaramo i dosta se razumijemo" u nekim stvarima, a u drugima ne, pa "mi nije jasno što znači kad jedan dan govori na jedan način, a drugi dan svi zastupnici RS-a dignu ruku za europski proces BiH", kaže predsjednik RH.

Idući susret inicijative održat će se u Sjevernoj Makedoniji, a Milanović se nada da neće završiti “svađom raštimanih instrumenata kao zadnja dva puta”, kad nije bilo zajedničke deklaracije. Zahvalio je Pirc Musar na slovenskoj podršci ulasku RH u šengenski prostor te na tome što je 1. siječnja došla na granicu kod Bregane, na dan te integracije, koji je za Hrvatsku, ali i Sloveniju bio “važan i koristan događaj”. Pirc Musar je pak Hrvatskoj zahvalila na pomoći u gašenju požara. Milanović je rekao kako nisu razgovarali o ratu u Ukrajinu, navevši antičku poslovicu: Postolaru, ne dalje od cipela. “Tako se i ja, kad su u pitanju bilateralni odnosi i ovakvi formati, držim toga, a kad nisu, izujem se pa hodam na svoj način.”

Igor Bošnjak
Predsjednik Milanović: Naši stavovi nisu isti, ali nisu ni konfliktni, razgovarat ćemo