Regija
USVOJENA STRATEGIJA RAZVOJA

Urbano područje Vinkovci: projekti vrijedni 25 milijuna
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Projekti nemaju politički predznak, važno je da se ostvare i da svi imaju koristi, kaže Bosančić
VINKOVCI - Vinkovce, okolne općine i grad Otok očekuju provedbe projekata vrijednih 25 milijuna eura koje će koristiti kako bi potaknuli dodatni razvoj urbanog područja. Zahvaljujući ITU mehanizmu, Vinkovci su urbano središte i pokretač razvoja velikog područja od devet susjednih općina i grada Otoka, od čak 877 četvornih kilometara, na kojemu živi gotovo 40 posto stanovništva najistočnije županije. Slijede posljednji koraci prije početka korištenja sredstava te je na Koordinacijskom i Partnerskom vijeću Urbanog područja Vinkovci usvojen nacrt Strategije razvoja urbanog područja Vinkovci u razdoblju od 2021. do 2027. godine, a definirano je i pet posebnih ciljeva razvoja područja.

Zahvaljujući dobrim rezultatima rada, Vinkovci su se uvijek nalazili pri vrhu među hrvatskim gradovima po povlačenju EU sredstava, pa je još u 2019. godini krenula priča u smjeru ITU mehanizma. Danas, nakon više od dvije godine izrade strategije, čekanja na odobrenja operativnih programa na nacionalnoj razini, devet općina i dva grada na čelu s Vinkovcima, došli su do posljednjih koraka prije samog početka korištenja sredstava kroz ITU mehanizam. Gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Partnerskog i Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Vinkovci Ivan Bosančić drži kako će prihvaćena strategija biti vodilja za sve projekte koji će se odvijati na ovom području te je pohvalio suradnju između svih općina i gradova koja, kako kaže, može poslužiti kao primjer da projekti nemaju politički predznak, nego je svima važno da se ostvare i da sve općine i gradovi imaju koristi od njih.

- Iako su sve to jedinice lokalne samouprave koje formalno nemaju veze s Vinkovcima, mi i dalje živimo u praktički jednome prostoru. Svi njihovi sugrađani sve svoje probleme rješavaju u Vinkovcima, ovdje im djeca idu u školu i pohađaju različite slobodne aktivnosti. Vinkovci kontinuirano utječu na život u svim tim općinama. Kroz Partnersko vijeće, koje obuhvaća sve segmente društva s naših prostora, dobili smo ulazne informacije. Radi se o sektorima koje i sami možemo odgonetnuti, a to su depopulacija, demografska obnova i gospodarstvo koje je nositelj svega. U svakom od sektora ima potreba i uvijek će ih biti i ne treba zanemariti nijedan, nego ITU mora utjecati na sve segmente društva - rekao je Bosančić, i kao važne projekte za Vinkovce izdvojio zonu Zalužje, koja će imati utjecaj na ovaj prostor, jer tvrtke koje djeluju na području grada Vinkovaca često posluju i u okolici. Prilikom pripreme strategije općine i gradovi naveli su više od 200 projekata ukupne vrijednosti oko 250 milijuna eura, pa su nakon analize istaknuti prioriteti. Budući da 25 milijuna eura nije dovoljno za sve projekte, strategija je definirala strateške projekte područja koji će biti predloženi za financiranje kroz ITU mehanizam, a među kojima će zasigurno najveću važnost imati upravo izgradnja akceleratora u zoni Zalužje, rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u Vinkovcima, koju će pratiti projekti izgradnje infrastrukture za plasman lokalnih proizvoda po općinama te urbanističko uređenje centara općina i rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni.

Miroslav Flego
U svakoj od općina bar je jedan projekt koji će pridonijeti da život bude bolji i kvalitetniji

Pet osnovnih ciljeva strategije
Očuvanje i obnova kvalitete urbanog, ruralnog i prirodnog okoliša, potpora kulturi, društvenom životu i sportu, kohezija, solidarnost i skrb za osjetljive skupine, kreiranje poticajnog okruženja za poduzetništvo i unaprjeđenje prometnih i komunalnih sustava - pet je osnovnih ciljeva strategije.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike