Regija
PROMIČU SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

Tvrtka Veličko odnedavno u novoj velikoj hali
Objavljeno 1. veljače, 2023.
VELIKA - Dvije godine nakon osnutka tvrtka Veličko d. o. o., čija je osnovna djelatnost kuhanje i dostava obroka na području cijele Požeštine, danas zapošljava 15 osoba s tendencijom stalnog rasta. Prva je tvrtka u Požeško-slavonskoj županiji kojoj je Zavod za vještačenje 2021. dodijelio status integrativne radionice, koja sada zapošljava osam osoba s invaliditetom. Odnedavno radi u novoj hali i pridonosi razvoju Velike i okolice, jer je kuhinja veliki potrošač svih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od okolnih OPG-a, obrta i poduzeća.

Poslovno-proizvodna hala tvrtke Veličko površine je 560 četvornih metara, sastoji se od upravnog i proizvodnog dijela, a ukupna vrijednost investicije bila je 702.601 euro. Osnivači su tvrtke dvije partnerske udruge sa sjedištem u Velikoj, Udruga Veličanka i Udruga Ruka podrške, a koje zajedničkim djelovanjem promiču razvoj socijalnog poduzetništva na području županije. Tvrtki Veličko u veljači 2021. godine odobren je status integrativne radionice od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

- Naša zajednička daljnja suradnja razvila se u pozitivnom smjeru te nam je Zavod na natječaju dodijelio 464.520 eura za izgradnju nove hale. Ukupna vrijednost investicije bila je 702.601 euro, a razliku smo financirali samostalno - rekla je direktorica Ana Blažević, predstavljajući sljedeću fazu razvoja - dogradnju postojeće hale od 350 kvadrata s dva nova pogona, pogonom za preradu voća i povrća te pogonom za pekaru i proizvodnju tjestenine.

- U ovoj fazi plan je i postavljanje solarne elektrane na oba krova kako bi se postigle uštede na električnoj energiji. Zavod je za novu fazu dodijelio 450.000 eura - zaključila je direktorica Blažević.

S vremenom tvrtka planira postati veći otkupljivač i prerađivač voća i povrća te ostalih sirovina od lokalnih OPG-ova u Požeško-slavonskoj županiji. Sve proizvedeno koristilo bi se za potrebe kuhinje, a sav višak bio bi plasiran na tržište. Svojim djelovanjem žele postati ogledni model društveno odgovornog poduzetništva, odnosno koordinator socijalno poduzetničkih aktivnosti u regiji. B.S.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike