Regija
OBNOVLJEN STAN I PASTORALNI CENTAR

U planu i obnova crkve sv. Andrije
Objavljeno 2. veljače, 2023.
VILJEVO - Župa sv. Andrije u Viljevu uz istoimenu župnu crkvu ima i crkvu Svih svetih srijemskih mučenika u Ivanovu, a kako bi one bile u funkciji, financijski pomaže i Općina Viljevo. Općina je odobrila 24.288 eura Župi sv. Andrije za sufinanciranje obnove župnog stana i pastoralnog centra.

Kako je objasnio načelnik Dominik Knežević, razlog zbog čega će Općina sufinancirati obnovu župnog stana i pastoralnog centra jest taj što Župa sv. Andrije nije uspjela dobiti novac na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Vanjsku obnovu župnog stana i pastoralnog centra sufinancirala je i Đakovačko-osječka nadbiskupija. Inače, ukupni troškovi obnove iznosili su 53.221 euro.

Zgrada stana i centra nije imala nikakav energetski koncept i sa stajališta toplinske zaštite i uštede energije bila je nepovoljan objekt. Obnovom je povećana toplinska zaštita vanjskog zida postavljanejm stiropora i novom fasadom, što će smanjiti potrošnju energije za grijanje.

- Obnova župnog stana i pastoralnog centra gotova je. Postavljen je stiropor i izvedena fasada, promijenjene su rine. Uz uštede na energiji, značajno će se poboljšati udobnost življenja i rada u tim prostorima. Hvala Nadbiskupiji i Općini na svakoj pomoći i daru - rekao je vlč. Zlatko Hnatešin, upravitelj Župe sv. Andrije u Viljevu.

Obnova pastoralnog centra pridonijet će i kvalitetnijem zadovoljenju potreba župe.

- U pastoralnom centru održavamo vjeronauk, župnu katehezu i probe crkvenog zbora. Obnovom centra osigurali su se kvalitetniji uvjeti za sudjelovanje u planiranim župnim aktivnostima - ističe vlč. Hnatešin.

Nakon obnove župnog stana i pastoralnog centra u planu je obnova župne crkve sv. Andrije u Viljevu. Predviđena je unutarnja obnova, kao i zahvati na vanjskom izgledu crkve. Viljevački župnik, vlč. Zlatko Hnatešin, kaže kako je teško prognozirati kada će početi obnova župne crkve jer su potrebna odobrenja konzervatora budući da je objekt pod zaštitom Ministarstva kulture i medija, a potrebno je i osigurati financijska sredstva. Na crkvi su 2018. godine, podsjeća vlč. Hnatešin, provedena konzervatorsko-restauratorska istraživanja, ali, nažalost, od tada se ništa nije pomaknulo. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike