Sport
IMAMO NOVOG IZBORNIKA

Goran Perkovac će domaću premijeru imati u Gradskom vrtu
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Rođeni Slatinjanin, kapetan momčadi s Olimpijskih igara u Atlanti, 11. je izbornik hrvatskih rukometaša

Goran Perkovac novi je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. Tako je odlučio Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza na konstituirajućoj sjednici u srijedu.



Za Perkovca se može primijeniti ona: Strpljen - spašen. Nekoliko se puta već spominjalo njegovo ime u kontekstu kandidata za izborničku funkciju. Dočekao ju je u sedmom desetljeću života.

Kapetan u Atlanti


Perkovac je rođen 1962. u Slatini, čiji je počasni građanin od prije dvije godine. U rodnom je gradu počeo igrati rukomet, a otamo je otišao u zagrebački Medveščak. Bio je član olimpijske reprezentacije Jugoslavije koja je u Seulu osvojila brončanu medalju. U toj reprezentaciji bilo je osim Perkovca još pet kasnijih hrvatskih reprezentativaca. Pokojni Zlatko Saračević i Iztok Puc te Irfan Smajlagić, Mirko Bašić i Alvaro Načinović. S većinom njih osam godina poslije, na Olimpijskim igrama u Atlanti, ostvario je i najveći uspjeh u svojoj igračkoj karijeri. Bio je, naime, kapetan reprezentacije Hrvatske koja je 1996. osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Njegov dres s tih Igara s brojem 3 izložen je u Zavičajnom muzeju u Slatini. Najveći dio profesionalne klupske, ali i trenerske karijere proveo je u Švicarskoj. Bio je član kluba iz Luzerna koji je upravo zbog brojnih trenera i igrača s Balkana u to vrijeme nosio naziv - Borba. Potom je igrao za TV Suhr i Pfadi Winterthur. I kao trener vodio je Suhr i Pfadi Winterthur, a posljednja dva desetljeća i najtrofejniji, Kadetten Schaffhausen, koji je upravo pod njim 2005. godine osvojio prvi od dosadašnjih 12 naslova prvaka Švicarske. Bio je izbornik Švicarske i Grčke, a okušao se i u njemačkoj Bundes ligi vodeći klubove Minden i Lubbecke. Posljednji posao bio mu je u Kriens Luzernu, koji je vodio šest godina, do 2022., kada se odlučio vratiti kući. Kažu oni koji ga bolje poznaju da je dosta u radu i ophođenju prihvatio zapadnjački način. Bez obzira na to što je proteklih dana uputio prilično jasne, nedvosmislene i "bez rukavica" izjave. Zanimljivost iz njegova privatnog života je da mu je kći Korina članica odbojkaške reprezentacije Švicarske. Prije dvije godine na EP-u u Zadru igrala je protiv Hrvatske. Ako ne računamo privremene izbornike (četiri je puta kao v.d. izbornika reprezentaciju vodio Đakovčanin Ivo Duvnjak, nap. a.), Perkovac će biti 11. hrvatski izbornik, a svoju inaugaraciju imati na Dan žena, 8. ožujka, kada će hrvatski rukometaši gostovati u Nizozemskoj (Eindhoven) u sklopu kvalifikacija za EP 2024. Četiri dana poslije (12. ožujka) istog će suparnika "kauboji" ugostiti u Osijeku.

Červar nije koordinator


Zanimljivo je ono što je tijekom sjednice prethodilo imenovanju novog izbornika i slijedilo nakon toga. Prvo je koordinator struke Lino Červar predložio razrješenje dosadašnjeg izbornika Hrvoja Horvata i njegova stručnog stožera, što je Upravni odbor jednoglasno prihvatio. Zatim je Červar predložio da se novim izbornikom imenuje Goran Perkovac. Prijedlog je prvo prihvatio Zoran Gobac, koji je na početku konstituirajuće sjednice imenovan dopredsjednikom HRS-a zaduženim za muški rukomet. Nakon Gopčeva "amenovanja" Upravni odbor ponovno je jednoglasno dao podršku novom izborniku. Onda je ukinuta funkcija koordinatora. Prethodno nije prihvaćeno Červarovo izvješće, pa je najtrofejniji Perkovčev prethodnik razriješen dužnosti koordinatora. Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac takvu je odluku objasnio da "se zaključilo kako ne postoji potreba za koordinatorom jer dosadašnja suradnja koordinatora i stručnog stožera nije funkcionirala". Poslovi koordinatora prebačeni su na dopredsjednika HRS-a zaduženog za muški rukomet. Znači, na Zorana Gobca.

Krešimir Lacković
SVI HRVATSKI IZBORNICI

 

Josip Milković: 1990. - 1991. i 2000. - 2002.

Zdravko Zovko: 1991. – 1995. i 1999. – 2000.

Abas Arslanagić: 1995. - 1996.

Velimir Kljaić: 1996. i 1998. – 1999.

Josip Glavaš: 1997.

Ilija Puljević: 1997. - 1998.

Lino Červar: 2002. - 2010. i 2017. - 2021.

Slavko Goluža: 2010. - 2015.

Željko Babić: 2015. - 2017.

Hrvoje Horvat: 2021. - 2023.

Goran Perkovac: 2023. -

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku