Mozaik
HUMAN RIAS S EXIT FESTIVALOM

Projekt za podršku prava žena u Iranu
Objavljeno 2. veljače, 2023.

Njemački glazbenik i producent iranskog podrijetla Human Rias pokrenuo je, u suradnji s EXIT festivalom, projekt "Remiksi za ljude Irana" ("The Remixes For The People Of Iran"), čiji je cilj pružanje podrške borbi za ženska prava u toj zemlji. Sav prihod od pjesama namijenjen je fondaciji "Žena, život, sloboda" (Woman, Life, Freedom).

 

Sedam izvođača obradilo je moćnu pjesmu "Baraye", koju je napisao i producirao iranski pjevač i tekstopisac Shervin Hajipour nakon smrti Mahse Amini. Amini je bila 22-godišnja djevojka koja je preminula nakon uhićenja u Teheranu, a nakon njezine smrti u rujnu 2022. izbili su prosvjedi diljem zemlje zbog nezadovoljstva tretmanom žena. Pjesma "Baraye" objavljena je 28. rujna 2022., a sljedećeg dana njezin autor Hajipour je uhićen. Oslobođen je uz kauciju 4. listopada nakon vala međunarodne podrške. Poznate osobe su na društvenim mrežama podijelile njegovu poruku, dok je Coldplay svirao ovu pjesmu na koncertu u Buenos Airesu. Dio projekta "Remiksi za ljude Irana" poznati su glazbenici elektroničke scene, među kojima su Jan Blomqvist, Victor Ruiz, Tao Andra, ANDATA, Pega i RSRRCT. Obrade pjesama u sljedećim danima bit će objavljene za Human Riasovu izdavačku kuću 7Rituals. Prvi u nizu remiksa je upravo Human Riasov, koji je objavljen i dostupan ovdje. Kao dio EXIT tima i rezident festivala, Human Rias nastupao je na svim EXIT-ovim festivalima.

 

- Inspiriran EXIT-ovim aktivističkim korijenima i sličnom borbom protiv represivnog režima 90-ih godina, bilo mi je prirodno da, kao glazbenik iranskog podrijetla, pomognem mojim sunarodnjacima koji se i dandanas suočavaju s ugnjetavanjem - izjavio je Human Rias.

 

Sljedeća obrada bit će dostupna 3. veljače, a napravio ju je njemački producent i pjevač Jan Blomqvist. Inače, njegova izvođenja su uvijek uživo, nastupao je na svjetski poznatim festivalima kao što su Burning Man i Coachella, iza sebe ima tisuće nastupa diljem svijeta, kao i dva albuma i velik broj singlova. Upravo je njegova obrada "Baraye" bila inspiracija za nastanak cjelokupne kompilacije remikseva. Redoslijed objavljivanja ostalih remikseva je sljedeći: 10. veljače ANDATA Remix, 17. veljače Pega Remix, 24. veljače RSRRCT Remix i 3. ožujka Victor Ruiz & Tao Andra Remix. Sav prihod od pjesama, kao i od Customised Culture mercha kreiranog specijalno za projekt "Remiksi za ljude Irana", bit će doniran fondaciji "Žena, život, sloboda (Woman, Life, Freedom). Ova fondacija potiče globalnu solidarnost sa ženama Irana, koje hrabro i mirno prosvjeduju za osnovna ljudska prava i slobode. Cilj je da i pjesme i merch povećaju domet i vidljivost revolucije koja se događa u Iranu. Remiksi će biti puštani na mnogim svjetskim i europskim festivalima. T.K.

Možda ste propustili...

NASTAVAK POPULARNOG PRVOG DIJELA "UPS! NOA JE OTIŠAO" ODUŠEVIT ĆE CIJELU OBITELJ

Najnoviji animirani hit "Ups 2!: Avantura se nastavlja" dolazi u CineStar uz brojne poklone i zabavu za djecu

LEGENDARNI GLAZBENIK DRŽI KONCERT POSVEĆEN IVI ROBIĆU

Dragi Dikliću priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu

ZBOG PREPISIVANJA ELEMENATA DVIJU TUĐIH PJESAMA

The Rolling Stonesi suočeni s tužbom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZDALA SPOT “STRANAC KOJEG ZNAM”

Mia Dimšić: Pripremam ljetni singl, ali i prvi album na engleskom

2

POČELA JE RASPRODANA TURNEJA

Taylor Swift otpjevala 44 pjesme u tri sata

3

ZAGREBDOX: DIREKTOR ŽELJKO PUHOVSKI O PROGRAMU

Normalna je ljudska želja da se zaborave neke teme, pa nema filmova o koroni