Dome slatki dome
JEDNOGODIŠNJE BILJKE

Mnoge je vrste cvijeća najbolje sijati izravno u zemlju
Objavljeno 2. veljače, 2023.

Jednogodišnje biljke jednostavno je uzgajati i mogu se sijati izravno u zemlju. Najbolje ih je posaditi neposredno nakon posljednjeg mraza. Cosmos je visoka biljka s cvjetovima kao u tratinčice, samo većim. Cvjeta cijelo ljeto. Nikada se ne sadi u plastenik, nego odmah u tlo. Visoka je biljka, pa je sadite u pozadini ostalih cvjetnica. Sadi se isključivo na sunčana mjesta. Može se naći u ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj boji. Ne zahtijeva posebnu njegu osim redovitog zalijevanja. Nije ju potrebno prihranjivati, a rast će i na siromašnom tlu. Ako želite niže biljke lijepo oblikovane krošnje, na početku ih možete pincirati, odnosno skraćivati izdanke kako bi se formirao grmoliki oblik.



Tropaeolum ili dragoljub pogodan je uz rubove staza. Odličan je ukras jer ima lijepe cvjetove i dekorativno lišće. Ne voli jako popodnevno sunce, pa ga sadite na mjesta koja su za vrelih dana u sjenci. Dragoljuba zahtijeva i povećanu vlažnost te dobro rastresitu zemlju. Cvjeta u širokom rasponu boja - crvena, žuta, narančasta, ružičasta… Cijela je biljka ljekovita i jestiva. Jedna je od najbržih i najlakših jednogodišnjih biljaka. Korisno ju je saditi i u povrtnjak jer tjera brojne nametnike. Osim u vrtu može se saditi u posudama u stanovima, na balkonima i prozorima.

Helianthus annuus ili ukrasni suncokret ima golem broj varijacija. Suncokreti ne moraju biti samo visoki i vitki, nego i niski, grmoliki, u žutoj, narančastoj, crvenoj i bijeloj boji. Mogu biti velikih cvjetova ili više sitnih. Visoke možete posaditi u pozadinu, a niske možete upotrijebiti već u prvom redu. Suncokreti zahtijevaju mnogo sunca, pa ih obvezno posadite na mjesto koje je cijeli dan izloženo sunčanim zrakama. Sade se izravno u tlo i povremeno se zalijevaju. Ako želite da suncokreti cvjetaju veći dio ljeta, sadite ih u razmaku od deset dana. Kalifornijski mak ima nježne cvjetove u paleti boja od žute do crvene. Sadi se izravno u zemlju na sunčane pozicije, vrlo je otporna biljka. Ljekovita je biljka, koristi se kao sedativ za središnji živčani sustav, anestetik, a ima protuupalno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Čaj od kalifornijskog maka poznat je i po tome što pomaže u smanjivanju visoke temperature, ubrzanog pulsa i grčevitog kašlja.

Sjetva prkosa obavlja se kada temperatura dostigne 15 °C. Sjeme je sitno i uz odgovarajuću temperaturu tla, ako nije duboko posijano, razvija se brzo. Sjeme je dovoljno samo lagano prekriti zemljom. Prkos se i sam razmnožava iz sjemena, a na tlu gdje sjeme padne prisutan je godinama. Vrlo je zdrava biljka, otporna na bolesti. J.Kn.
Cosmos nije potrebno prihranjivati, a rast će i na siromašnom tlu

Kalifornijski mak ima nježne cvjetove, a i ljekovita je biljka

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike