Dome slatki dome
ODABIR KARNIŠE

Metalne karniše daju glamurozan izgled svakom interijeru
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Svaka karniša pridonosi na svoj način izgledu interijera i valja ju skladno uklopiti u prostor

Zavjese imaju dvostruku funkciju – sprječavaju prevelik prodor sunca i svjetla prema unutra te također nepoželjne poglede izvana ako se nalazimo u prizemlju ili preblizu susjedovih prozora. Ovisno o tome što želimo postići, izabiremo težu, neprozirniju ili sasvim laganu zavjesu, pa prema tome i tip karniše.Metalne karniše


Karniše se prema vrsti materijala od kojeg su izrađene dijele na drvene, plastične i metalne. Ovisno o interijeru u koji ih postavljamo izabrat ćemo i odgovarajući materijal. Metalne karniše najpopularnije su karniše danas. Metal u interijeru daje dosta glamurozan izgled, nudi veliki izbor boja i ukrasnih završetaka. Završna obrada metalnih karniša doista je raznolika – od bijele, crne, inoks do tople mesing boje. Pri odabiru boje karniše svakako povedite računa i o već postojećoj boji metalnih elemenata koji se nalaze u interijeru. Npr. boji ručkica namještaja, nogama od stola i stolica, boji lustera i sl. radi skladnijeg izgleda. Stropne karniše u obliku vodilica izabrat će oni kojima je funkcionalnost na prvom mjestu te ne žele vidljivu karnišu. Karniše u obliku šipke, tj. štapa nude se u nekim više-manje standardnim debljinama. Najtanje metalne karniše su promjera oko 16 mm i predviđene su za manje prozore i laganije zavjese. Naime, morate voditi računa da svaka zavjesa ima svoju težinu koju treba uskladiti s nosivošću šipke i nosača. Najprodavanije metalne karniše debljine su 19 ili 20 mm i zadovoljit će većinu potreba kupaca. U slučaju prozora ili staklenih stijena širih od 2,5 m preporučujemo korištenje najmanje tri nosača (na krajevima i u sredini). Za teže zavjese od punijeg materijala svakako bismo preporučili metalne ili drvene šipke debljine od 25 do 28 mm. Stropne karniše, tj. vodilice mogu imati jednu, dvije ili tri staze ovisno o tome želite li postavljati samo zavjesu ili i zavjesu i draperiju. Stropne karniše pogodne su i za veće širine prozora ili staklenih stijena jer se jednostavno mogu produživati na željenu dužinu spajanjem s pomoću specijalnih konektora. Vaše karnišne trebale bi se protezati 15 - 20 cm izvan okvira prozora s obje strane. Osnovno pravilo kaže da nam je potrebna jedna kukica ili karika na svakih 10 cm dužine karniše.

MontažaDakle, nakon što smo utvrdili da se karniše postavljaju bar 15 cm izvan prozora s obje strane, potrebno je utvrditi poželjnu visinu. Tu pravilo također kaže 15 cm iznad visine prozora ako se radi o šipkama. No nećete pogriješiti ni ako karnišu postavite i više, ovisi o visini prostorije u koju se postavlja. Vodite računa da duže zavjese djeluju elegantnije u interijeru. Stropne vodilice uvijek se postavljaju na strop, tako da tu nema previše dvojbe, opet neka vam položaj na stropu 15 cm od zida bude vodilja (ne zaboravite da će trebati i više ako imate i radijator ispod prozora). I neke karniše u obliku šipke mogu se postaviti na strop, ali tada birajte zatvorene nosače u obliku kruga da mogu držati šipku i u tom položaju.

Najčešće uz karniše proizvođač sam pakira pribor u obliku potrebnih tiplova i vijaka za montažu. Karniše u obliku šipke najčešće imaju dva nosača koja se montiraju na zid. Dužina nosača najčešće je prilagodljiva, što znači da je možete skratiti da bi zavjesa bila što bliže zidu.

Maja Zovko, www.oluk.hr

Pri odabiru boje karniše svakako povedite računa i o već postojećoj boji metalnih elemenata u interijeru

Možda ste propustili...

SEDUMA IMA MNOGO VRSTA

Vrlo otporna biljka za početnike

DIZAJN: NOVA VRSTA KOMFORA

Topao stil bez suvišnih detalja

ISPROBALI SMO GLOWEN RAPTOR MOŽETE PONIJETI BILO KAMO

Peć za pripremu pizze kao iz vrhunske pizzerije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JESENSKA SADNJA CVATUĆIH GRMOVA

Ukrasno grmlje možemo iskoristiti za stvaranje živice

2

SOBA ZA ŠKOLARCE

Uređenje dječje sobe je izazov

3

ISPROBALI SMO GLOWEN RAPTOR MOŽETE PONIJETI BILO KAMO

Peć za pripremu pizze kao iz vrhunske pizzerije