Sport
OSJEČKA SE TRIATLONKA PRIPREMA ZA NOVU SEZONU

Ivana Granoša na Cipru je udarila dobre temelje za prelazak na višu razinu
Objavljeno 1. veljače, 2023.

Za najbolju hrvatsku triatlonku, Osječanku Ivanu Granoša, baš bi se mogao upotrijebiti refren iz pjesme Psihomodo popa: "Njezin život nije bajka, njezin život nije film".



Ta se usporedba najviše odnosi na iznimno teške pripreme koje je Ivana odradila na Cipru. Nakon što je prošle godine ostvarila odlične rezultate kojima je istaknula kandidaturu za najbolju sportašicu grada Osijeka, Granoša je sa svojim trenerom Aleksandrom Tompom iskovala "pakleni plan" za sezonu koja je pred njom. predolimpijska je godina, a u njoj će Granoša pokušati napraviti ozbiljan iskorak i krenuti na utrke najviše moguće razine.

Pakleno na Cipru


Temelj za taj rezultatski iskorak Ivana i Tompa stvarao se u 20 dana teških treninga i vrlo napornog rada na ciparskim pripremama.

- Na Cipru smo imali doista idealne uvjete za pripreme. Temperature su se kretale oko 20-ak stupnjeva, nije bilo kiše, a krajolik u kojem smo se pripremali je brdovit, što nam je također išlo na ruku kada je u pitanju trčanje i trening za bicikl. Radili smo triput dnevno i vjerujem da smo stvorili dobru bazu za nastavak priprema. Ove sezone cilj nam je sudjelovati na što više utrka u kojima ćemo pokušati skupiti dovoljan broj bodova koji bi nam nagodinu u Olimpijskoj godini omogućili pokušaj plasmana na Olimpijske igre u Parizu. Već sam ranije rekao kako je Pariz za nas velika želja, a objektivan cilj su nam Olimpijske igre 2028. godine, u Los Angelesu - ispričao nam je Aleksandar Tompa, trener Ivane Granoša.

Put kroz koji će Ivana prolaziti u novoj sezoni bit će za nju najzahtjevniji dosad. Natjecat će se u dvostruko više utrka najvišeg stupnja težine negoli u dosadašnjem dijelu karijere, a raspored natjecanja bit će joj gušći no ikad. Zapravo, sezona koja je pred Ivanom trebala bi pokazati je li već sada posjeduje kapacitete za plasman na Olimpijske igre. Triatlon je specifičan sport koji je mješavina iskustva, sreće, teškog rada i, naravno, kvalitete.

Izazov


Sve to Ivana će testirati kroz nastupe na utrkama najvišeg stupnja težine, a uz to pokušat će osvojiti i što više bodova koji bi joj omogućili ulazak u krug kandidatkinja za plasman na OI-ju.

- Ivana je za triatlonku još uvijek mlada. Nalazi se u razvojnom programu Europske triatlonske unije, što samo govori o njezinom potencijalu. U novoj sezoni sudjelovat ćemo na što je moguće više utrka. Kako bismo uopće imali mogućnost plasmana na OI potrebno je da Ivana uđe među 120 najboljih na svijetu. Trenutačno je 240., ali s obzirom na to da ćemo sudjelovati na desetak utrka A stupnja od kojih će se polovina voziti na Olimpijskoj distanci (1,5 kilometar plivanja, 40 km bicikla, te 10 km trčanja), uz malo sreće ulazak među 120 nije neostvariv cilj. Prvi put ćemo sudjelovati u utrci Europskih olimpijskih igara, što će za Ivanu biti najjača utrka u karijeri uz nastup na Europskom prvenstvu. Koliko je jaka ta utrka najbolje govori činjenica što će prve dvije triatlonke s tog natjecanja izboriti pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine. U svakom slučaju, pred Ivanom su veliki izazovi ove sezone na koje je, vjerujem, spremna odgovoriti - zaključio je Tompa.

Inače, Granoša već sada u plivanju i vožnji biciklom postiže rezultate koji su uz bok vrhunskoj razini, ali njezin problem nastaje u trčanju. Ako će u ovoj sezoni uspjeti taj trkački dio podgići na višu razinu, ništa za nju neće biti nemoguće.

Dalibor Keler
DVA VRLO VAŽNA DATUMA
Ova sezona za Ivanu Granoša bit će dugačka, a u njoj se kriju dva važna datuma koji će joj donijeti najveće izazove u karijeri. Prvi je 30. lipnja, kada će nastupiti u utrci Europskih olimpijskih igara, a drugi je 5. kolovoza, kada je očekuje nastup na Europskom prvenstvu u sprintu. Uz to, u planu je nastup na osam do deset utrka A stupnja, a od tih utrka polovina će bit na Olimpijskoj distanci. Bit će to veliki pomak u odnosu na prethodne godine u kojima se Ivana natjecala u samo dvije utrke takvog stupnja po sezoni. Inače, prvu utrku u novoj sezoni Granoša će imati 8. travnja, u Turskoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike