Sport
ARGENTINAC NIJE NA PRODAJU

Osijek odbio ponudu od tri milijuna eura za Miereza
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Ponudu je poslao bundesligaš, ali u Gradskom vrtu ne žele pustiti svog napadača

Pobjeda nad Goricom došla je bijelo-plavim nogometašima kao naručena. Velika gužva na izlaznim vratima Gradskog vrta uskomešala je strasti i stvorila određenu psihozu u kojoj se prigovaralo na neambicioznost osječkog kluba.



Međutim, takve priče su neutemeljene jer je NK Osijek sve to radio planski i, što je najvažnije, u dogovoru s trenerom Reneom Pomsom. Jedan od primjera je i ostanak Marija Jurčevića u svlačionici, premda je za njega došla određena ponuda. Slovencu s Osijekom na ljeto istječe ugovor i bilo bi realno unovčiti ga sada, ali Poms se izjasnio kako na Jurčevića najozbiljnije računa, pa je klub odustao od transfera. Poms, naime, Jurčevića vidi i kao potencijalno rješenje za desnu stranu u slučaju Gržanovog izostanka.

Ne puštaju Miereza


Sada je stigla nova potvrda kako u osječkom klubu nije u pitanju nikakva rasprodaja, nego plansko uređivanje igračkog kadra. Naime, jedan bundesligaš poslao je ponudu za napadača bijelo-plavih Ramona Miereza. Ponuđeni iznos odštete bio je tri milijuna eura, plus pripadajući bonusi, ali u Gradskom vrtu nisu niti trepnuli, nego su bez mnogo razmišljanja odbili mogućnost tog transfera. Mierez je jedan od igrača na kojem Poms gradi mnogo toga u planu igre, što nije skrivao ni nakon susreta protiv Gorice u kojem je Argentinac doslovce briljirao na terenu. Ramon je ključni čovjek u visokom presingu koji želi igrati Rene, pa stoga niti ne čudi stav NK Osijek kako on trenutačno nije na prodaju. Zapravo, mogao bi biti, ali iznos odštete za njega morala bi biti daleko veća od ove koju je ponudio taj njemački klub. Znaju u Gradskom vrtu itekako reći - ne. Zapravo, nitko nije bio ni za opciju puštanja mladog Sergeja Levaka na posudbu u Romu, ali se popustilo na inzistiranje roditelja. Uostalom, još uvijek postoji opcija Levakovog povratka u redove bijelo-plavih na ljeto. Što se tiče izlaznih transfera priča je vjerojatno završena za ovaj prijelazni rok. Naravno, uvijek postoji mogućnost dolaska nekakve lude ponude koju ne bi bilo pametno odbiti, ali kvantitet igračkog kadra sada je već gotovo doveden do željene granice, pa će se svaka buduća ponuda, čak i ako bude bila primamljiva, ozbiljno razmatrati, Na koncu, opet će se nešto pitati i Pomsa. Ako mu se već dala prilika za dokazivanje, onda ga nema smisla sputavati u transferima igrača na koje ozbiljno računa ovog proljeća. Odbijenica Nijemcima za Miereza samo ide tome u prilog.

Možda bude kupnje


Nakon što je igrački kadar reduciran, a na tome se i zaradilo, potiho se počelo govoriti kako nije isključen poneki ulazni transfer do kraja prijelaznog roka. On traje do 18. veljače, a prije negoli se Osijek eventualno upusti u dovođenje ponekog pojačanja trebat će skinuti zabranu koju mu je nametnula FIFA za transfere novih igrača. Taj potez dobrim dijelom ovisi o tome kada će na račun kluba sjesti odšteta od Augsburga za transfer Diona Drene Belje. Očekuje se kako bi ona mogla doći do sredine veljače. Valjda će tako i biti, jer u pitanju su pedantni Nijemci, pa možda sportski direktor Ivica Kulešević dobije priliku pokazati koliko je vješt u izboru pojačanja. U izlaznim transferima odradio je dobar posao, a u nekima je izvukao i maksimum maksimuma (Kleinheisler). Govorka se kako bi Osijek, ako bude bio u mogućnosti, angažirao jednog desnog beka. Još ljetos na toj poziciji vladala je prilična gužva, a onda su u jednom danu pušteni Alen Grgić i Mato Miloš, Poms je na nju instalirao Šimu Gržana koji igra sve bolje, a zimus je otišao i Karlo Bartolec. Tako je Gržan ostao jedina opcija, a poznato je kako ga je Nenad Bjelica zapravo doveo kao krilnog igrača. No, Gržanu pozicija desnog beka, ili wing beka, nije strana zato što ju je igrao na početku karijere, još kada je nosio dres Zadra. Ipak, alternacija za njega dobro bi došla u slučaju da zbog više sile (kartoni ili ozljeda) ne bi bio u mogućnosti konkurirati za momčad. I to bi vjerojatno bilo sve od ulaznih transfera ove zime, iako postoji još poneka deficitarna pozicija u momčadi. To se prije svega odnosi na vezni red gdje Poms praktično nema prave zamijene za Nejašmića i Jugovića.

No, rješavanje tog pitanja realnije je očekivati na ljeto, kada se planira dovršiti rekonstrukcija momčadi započeta ove zime.

Dalibor Keler
BIJELO-PLAVI U MLADIM HRVATSKIM SELEKCIJAMA
Pet mladih igrača NK Osijek dobilo je pozive za reprezentaciju Hrvatske. Izbornik naše selekcije do 19 godina Josip Šimunić pozvao je vratara Tina Sajka i Domagoja Bukvića za Međunarodni turnir koji se od 9. do 15. veljače igra u Poreču, a na njemu će uz Hrvatsku sudjelovati Slovenija, Kina i Latvija. U akciji reprezentacije Hrvatske do 17 godina, čiji je izbornik Robert Jarni, sudjelovat će Filip Živković, Dominik Babić i vratar Jan Hlapčić. I njih u Poreču očekuje Međunarodna prijateljski turnir (od 7. do 14. veljače) te ogledi protiv Južne Koreje, Danske i Turske. Inače, ofenzivci Živković i Babić bili su na pripremama s prvom momčadi, a trener bijelo-plavih Rene Poms dao im je određenu minutažu u prvenstvenim susretima protiv Rijeke i Gorice.

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

Najčitanije iz rubrike