Regija
URADAK JE KATICE ŠIMUNOVIĆ PAUKOVIĆ

Kasica Prva nogometna lopta
originalni je suvenir Županje
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Kolijevka nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj - turistički adut grada na Savi
ŽUPANJA



Županjci su odlučili ozbiljnije krenuti u razvoj i promociju turističke priče o svome gradu, koji piše sportsku povijest, i iskoristiti činjenicu da je Županja kolijevka igranja nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj. A sve je počelo kada su, privučeni stoljetnim hrastovim šumama, krajem 19. stoljeća u Županju stigli engleski industrijalci zbog gradnje tvornice tanina. Sa sobom su donijeli i svoje običaje, pa tako i igru s malom kožnom loptom, koja je zainteresirala i lokalno stanovništvo. Skupina županjskih mladića zaigrala je protiv Engleza i tada je, 1880. godine, rođen nogomet u Hrvatskoj, a lopta je sačuvana do danas. U jesen 1881. Županjci su osim nogometa upoznali još jedan engleski običaj. U dvorištu upravne zgrade tvornice tanina, na igralištu visoko ograđenom hrastovim daskama, Englezi su igrali i "bijeli sport".



Grad Županja, TZ i Zavičajni muzej žele posložiti cijelu priču i podići je na znatno višu razinu. Žele da pri spomenu Županje prva asocijacija bude prvo igranje nogometa i tenisa, što je, smatraju, velika stvar, i na tome će se maksimalno raditi kako bi ih se približilo građanima i turistima. A kao uspomenu iz grada na Savi kući će moći ponijeti i originalan suvenir u obliku nogometne lopte ili teniskoga reketa, zahvaljujući svestranoj i kreativnoj gospođi Katici Šimunović Pauković. Velika zaljubljenica u svoj grad, kulturu i tradiciju odlučila je i na taj način dati svoj doprinos i ovjekovječiti djelić županjske povijesti. Fascinirana pričama o Englezima, nogometu i tenisu koje je slušala odmalena, glavne je turističke adute Županje pretvorila u jedinstvene suvenire.

Predstavila ih je još 2007., ali nakon nekog vremena prestala ih je izrađivati. Na nagovor direktora TZ-a Županje Krune Šarića, ovih se dana odlučila vratiti u radionicu, što je, priznaje, veseli i ispunjava. S velikim se zadovoljstvom ponovno prihvatila obrade gline, koju zahvaljujući vještim rukama pretvara u prvu nogometnu loptu. Sušenje i pečenje gline dugotrajan je proces, a lopte potom, kazala nam je, tri puta pali. To su jako visoke temperature, do gotovo 1000 stupnjeva. Slijedi hlađenje, a sve to zahtijeva vremena. Postolje lopte izrađeno je u obliku hrastova panja, a na njemu stoji natpis: "Kolijevka nogometa Županja 1880.". Taj originalni suvenir ima i svoju upotrebnu vrijednost, može poslužiti kao kasica, a u svakoj se nalazi kovanica od jednog eura. Pakiran je u posebnu ambalažu, u kojoj dominira mahovina iz slavonskih šuma. Nekoliko desetaka već ih je isporučeno TZ-u, koji će ih plasirati dalje i prenositi lijepu priču o Županji.

Uskoro će isporučiti i suvenire “Kolijevka tenisa Županja 1881.”. Čine ga keramički reket koji ima uporabnu vrijednost (kao žlica), mali milje - ručni rad kao podsjetnik na Slavoniju, a sve je pakirano u lijepu kutiju.

Marija Lešić Omerović
RADI I STVARA
”Znam da je puno ljudi otišlo iz Županje, ali mi koji smo ostali moramo se boriti za sebe, za svoj grad, promovirati ono što imamo i čime se ponosimo, a prva nogometna lopta i prvo igranje tenisa doista su velika stvar”, ističe. Dodaje da svoje turističke adute Županja mora još bolje iskoristiti, plasirati u javnost i privući turiste, i drago joj je da tu može dati svoj doprinos. “Ponovno izrađujem ove drage suvenire. U radionici sam do kasno u noć, trudim se, radim i stvaram. Godine mi, a brojim ih 72, nisu kočnica. Ispunjava me spoznaja da sam korisna, da svojim radom mogu pridonijeti svome gradu”, zaključuje. Dodaje da ima i dosta ideja i drugih predmeta s kojima još nije išla van, različite su namjene, a sve ih povezuje isti motiv - nogometna lopta i tenis.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike