Regija
VINKOVAČKA BJELIN-SPAČVA ODOLIJEVA KRIZI I RECESIJI

Lani prodali robe za gotovo 38 milijuna eura - 37 posto više nego prethodne godine
Objavljeno 1. veljače, 2023.
VINKOVCI



Prije dvije godine uspješnog vinkovačkog drvoprerađivača Spačvu d.o.o. preuzela je švedska tvrtka Bjelin industries, u vlasništvu Hrvata Darka Pervana, koji u Hrvatskoj ima nekoliko drvoprerađivačkih pogona, a nedavno je u poslovnim krugovima odjeknula vijest kako u vlasničku struktiru Pervanove švedske tvrtke ulazi svjetski poznata danska tvrtka, poznata po igračkama, Lego. To bi značilo da je u vlasničkoj strukturi i vinkovačkog, jednog od najvećih hrvatskih drvoprerađivača, danski Lego, što bi dodatno pomoglo u brendiranju proizvoda Bjelin-Spačve na svjetskom tržištu.



- Informacija o ulasku bilo koje druge kompanije u našu grupaciju, pa tako i u Bjelin-Spačvu, nije službeno potvrđena - kaže Vladimir Bataković, predsjednik Uprave Bjelin-Spačve, jednog od najstabilnijih proizvodnih poslodavaca s izvozničkim predznakom i jednog od najpoželjnijih Vinkovcima i na istoku Slavonije.

Razdoblju krize i recesije stabilna vinkovačka drvna industrija znala je odgovoriti, čemu u prilog idu poslovni rezultati u prošloj godini.

- Prošle smo godine imali vrijednost prodaje od 51,8 milijuna eura, dok je godinu ranije bila 37,7 milijuna eura, što je povećanje od 37 posto i uz EBITDA-u 29, računovodstveni pokazatelj profitabilnosti, 97 posto, dok je 2021. godine EBITDA bila 15,22 posto. Kako bismo ostvarili rezultate slične prethodnoj godini, 2023. godina bit će nam veliki izazov, iako su najave o novoj krizi koja nas očekuje i pad potražnje na europskom tržištu još aktualni. Unatoč tome, vidimo svjetlo na kraju tunela zato što je potražnja za većinom naših proizvoda i u ovoj godini konstantna - pojašnjava Vladimir Bataković.

Sudeći prema raspoloženju među više od 700 uposlenika, što znači i toliko obitelji čija egzstencija ovisi o rezultatima tvrtke, vinkovačka Bjelin-Spačva u rangu je poželjnih i stabilnih poslodavaca.

- Strojeve možete kupiti, proizvodne hale izgraditi, ali naši su zaposlenici naša najveća vrijednost. Otkako je Bjelin grupa preuzela Spačvu, povećali smo plaće početkom 2022. godine, a sada ponovno povećavamo plaću, počevši od siječnja 2023. Osim tih povećanja, redovito isplaćujemo i sve prigodne i druge nagrade, koje smo također uvećali za značajan iznos - kaže Vladimir Bataković.

M. Flego
Povećanje plaća odgovor je tvrtke na sveopću inflaciju i nastojanje za zadržavanjem produktivnih radnika

Možda ste propustili...

UZ DAN 3. GARDIJSKE BRIGADE "KUNE"

Dan otvorenih vrata u vojarni

Najčitanije iz rubrike