Regija
LOVAČKO DRUŠTVO “DUBRAVA” NIJEMCI

Na Lovačku zabavu stiglo 350 gostiju, na tomboli bila i divljač
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Lov je jedan od turističkih aduta, Općina će nastojati povećati interes stranih lovaca

Lovačko društvo Dubrava iz Nijemaca uspješno je, već po tradiciji posljednje subote u siječnju, kada počinje lovostaj, organizirala 18. Lovačku zabavu, na kojoj je goste zabavljala popularna Cecilija, uz Tamburaški sastav Rubato. Predsjednik LD-a Dubrava Zvonko Pandža, koji tu dužnost obavlja već 43 godine i najdugovječniji je predsjednik neke lovačke udruge u Hrvatskoj, a možda i šire, zadovoljan je kako je zabava protekla. Podsjeća da je ovo društvo osnovano još 1928. godine, sada ima 37 članova, a posebno ističe kako je među njima i sedam mladih lovaca koje su nedavno primili u članstvo.



- U dvorani je bilo 350 gostiju, ali da smo imali i tisuću mjesta, sva bi bila ispunjena. Redovito sudjelujemo na brojnim događanjima, poput zabave Šokačkih rodova, a na Vinkovačkim jesenima s drugim smo lovačkim udrugama pripremali čobanac. Organiziramo i radne akcije, pa smo nedavno imali veliku akciju uređenja i obnove našeg Lovačkog doma nastradalog u ratu, izgradili smo veliku terasu... Svake godine obilježavamo Dan žena, pa ćemo i ove godine 8. ožujka prirediti večeru za naše žene koje nam pomažu i darivati ih poklonom koji je tajna, znamo ga samo tajnik i ja. Naše se lovište prostore na više od 4000 hektara, 100 hektara je pod šumom, najviše smo napučeni zecom i fazanom, imamo solidno srneće divljači, nedavno smo dobili i jelene. Kod nas ne nedostaje mesa divljači, pa smo tako na našoj lovačkoj zabavi, na tomboli gdje je glavna nagrada bilo sedmodnevno ljetovanje u Vodicama, imali i nagrade u mesu divljači, što je oduševilo sve dobitnike, ne samo lovce - kaže Zvonko Pandža, dodajući kako lovci imaju veliku potporu Općine, posebice od 2017., otkada je načelnik Vjekoslav Belajević, i sam lovac i lovnik, pa ta djelatnosti dobiva na značenju kako i zaslužuje.

Pandža se prisjeća davnih događanja, nekada i šaljivih.

- Nekada davno, kada sam ja bilo mladi lovac, glavni problem kod lovaca bio je nedostatak streljiva, a ne divljači, jer ih je bilo koliko ti srce želi, više nego danas. Streljivo se moralo štedjeti. Jednom smo išli u lov na zeca, pravilo je bilo da tko ubije zeca, ako ubije još jednog, daje ga kolegi lovcu koji nije ništa pogodio. Stari lovac Jura išao je prosjekom, prema njemu trči zec, a Jura ljutito viče: "Kud ćeš na mene...!?", jer sada mora pucati i potrošiti još jedan metak - priča kroz smijeh Zvonko Pandža. Općina Nijemci velike nade polaže u turizam, posebice lovni, budući da su okruženi šumama Spačvanskog bazena koji rado posjećuju domaći, ali i strani lovci. I LD Dubrava Nijemci korisnik je sredstava koja namjenjuju za poboljšanje lovnogospodarskih objekata te na kontinuirano uređenje prostorija lovačkog doma.

- Ulaganje i razvoj lovnog turizma u Općini Nijemci grana je koja zasigurno može visoko pozicionirati Općinu i na turističkoj karti kontinentalnog turizma. U sljedećem razdoblju nastojat ćemo raditi na povećanju interesa stranih lovaca za naša lovištima. Zato je nužno raditi na poboljšanju smještajne infrastrukture. U skladu s tim, Općina Nijemci donijela je i novi program razvoja turizma za 2023., gdje kroz svoje mjere omogućuje nepovratna sredstva za ulaganje, poboljšanje i otvaranje novih smještajnih kapaciteta, ulaganje u vanjske terene i bazene te kušaonice, i to sve s 5839,80 eura po prijavitelju. Dakako da je za interes stranih lovaca za domaća lovišta ključna i prateća ponuda koja je na našem području zavidna, jer domaćini zaista ostave izuzetan dojam na sve posjetitelje. U svim aktivnostima i mjerama koje provodimo fokus nam je uvijek na kvaliteti - kaže općinski načelnik Vjekoslav Belajević. Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike