Regija
OSNUTKOM HRVATSKOG ZAVODA ZA SOCIJALNI RAD

Centar za socijalnu skrb sada Područni ured HZSR-a Đakovo
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Nova ustrojstvena jedinica nema pravnu osobnost, za korisnike nema promjena
ĐAKOVO



Otkako je 1. siječnja 2023. osnovan Hrvatski zavod za socijalni rad, dotadašnji Centar za socijalnu skrb Đakovo njegov je područni ured.



Do jučer ravnateljica Centra Dubravka Petrović od 1. siječnja v. d. je voditeljice Područnog ureda HZSR-a u Đakovu, a jer se, kao i u drugim centrima koji su od početka 2023. također postali područni uredi, čeka raspisivanje natječaja za voditelje novih ustrojstvenih jedinica u mreži socijalne skrbi.

Odluke


Zavod je javna ustanova za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi, što ujedno znači i reformu sustava socijalne skrbi u organizacijskom smislu. Centri za socijalnu skrb, njih ukupno 82, s dosad ustrojenih 56 podružnica (36 teritorijalnih podružnica centara i 20 podružnica obiteljskih centara), prestali su raditi 31. prosinca, a njihovi su se poslovi, kako oni koje obavljaju kao javnu ovlast tako i svi oni stručni, nastavili u Zavodu, u njegovim područnim jedinicama i središnjoj ustrojstvenoj jedinici. Dosadašnjih 2700 stručnih i drugih radnika centara tako je rad nastavilo u Zavodu. U posljednjih godinu i pol ukupan broj stručnih radnika u svim centrima za socijalnu skrb, zbog ranije utvrđene potkapacitiranosti, povećan je zapošljavanjem novih više od 200 stručnjaka, čime su sistematizirana i nepopunjena radna mjesta u centrima sada gotovo u cijelosti popunjena, poručili su za Glas Slavonije uoči prvosiječanjskog starta rada Zavoda iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Nema većih promjena za naše korisnike, bar ne zasad, osim što mi koji radimo u sustavu imamo zbog administrativnog preustroja administrativne promjene, nove, dodatne aplikacije i sl., no korisnici socijalnih prava to neće osjetiti - kaže Petrović.

Reformom sustava u organizacijskom smislu nova ustrojstvena jedinica i u Đakovu izgubila je pravnu osobnost.

- Nismo više samostalni, sve odluke donosi novoustrojeni Hrvatski zavod za socijalni rad. Ja, kao v. d. voditeljice Područnog ureda HZSR-a u Đakovu, potpisujem sva rješenja i sav taj dio koji se tiče korisnika, a sve ostale poslove odrađuje Zavod - kaže Petrović.

Preustroj u praksi znači i da računovodstva dosadašnjih centara više nisu ta koja isplaćuju novčana prava korisnicima socijalnih prava, nego to sada radi Zavod.

Zahuktala gradnja


- No korisnici to neće osjetiti. Isplata novčanih prava ide dosadašnjom dinamikom, a novi ustroj nije, dakako, zadirao ni u visine iznosa socijalnih prava - dodaje v. d. voditeljice Područnog ureda HZSR-a Đakovo.

Novi ustroj dogodio se u trenutku kada su već počeli radovi na zgradi dosadašnjeg Centra, sada Područnog ureda HZSR-a. Petrović je kao v. d. voditeljice, kaže, dobila ovlasti za potpisivanje svih dokumenata vezanih uz provedbu projekta izgradnje napokon vlastite zgrade Centra, tj. Područnog ureda. "Radovi su se zahuktali", dodaje Petrović.

Preustroj se dogodio paralelno i s preispitivanjem prava korisnika, a koje je uslijedilo nakon što je početkom prošle godine donesen novi Zakon o socijalnoj skrbi. Preispitivanje je pri kraju, a tu je i prvosiječanjski prelazak na novu valutu i iskazivanje novčanih prava u eurima.

Broj korisnika zajamčene minimalne naknade ni nakon preispitivanja nije se umnogome promijenio, i dalje se kreće oko šest stotina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike