Novosti
KRITIKE HRVATSKOM PREDSJEDNIKU

Kijevu Milanovićeve izjave neprihvatljive
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Oleg Nikolenko: Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom 90-ih godina

Izjavom da Krim više nikada neće biti Ukrajina, hrvatski predsjednik Zoran Milanović doveo je u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine i to smatramo neprihvatljivim, napisao je na Facebooku glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.



"Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom 90-ih godina, dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost. Bi li njegovi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam", napisao je Nikolenko. On je u svom postu podsjetio da je "Hrvatska zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svojeg teritorija". "Ipak, zahvaljujući herojskoj borbi Hrvati su uspjeli zaštititi neovisnost svoje države", istaknuo je. Objavu je zaključio zahvalom "hrvatskoj Vladi i hrvatskom narodu na nepokolebljivoj potpori Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije".

U Hrvatskoj su se od predsjednikovih izjava o Ukrajini i Kosovu ovaj put ogradili predstavnici lijeve oporbe naglasivši potporu Ukrajini kao žrtvi agresije i činjenicu da je Hrvatska priznala neovisnost Kosova, zbog čega su Milanovićeve izjave neprihvatljive. Mirela Ahmetović (SDP) napominje da nikada neće biti Milanovićeva glasnogovornica ni advokat. "Moje i SDP-ovo mišljenje o Ukrajini sasvim je jasno. A što da komentiram Kosovo, pa Hrvatska je priznala Kosovo 2008. godine i to je za mene završena priča. Mi nemamo potrebu komentirati njegova stajališta", kazala je, dodavši kako je žalosno što je Milanovićev ekspoze onoliko dugačak, s kontroverznim izjavama, koje samo daju razlog ruskim propagandistima da ga koriste za svoju prljavu rabotu.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da se Ukrajina bori za slobodu i treba joj pomoći, a Kosovo je neovisna država. To je realnost koju trebaju prihvatiti i Beograd i Pantovčak i tu, kaže, priča staje. Sandra Benčić (ZLB) naglasila je da su Milanovićeve izjave o Kosovu za njih apsolutno neprihvatljive. "Hrvatska je priznala Kosovo, a on je kao premijer bio u posjetu Kosovu. U ovoj situaciji globalne nesigurnosti, koju je prouzročio agresivni rat Rusije na Ukrajinu, a taj rat ima posljedice na cijelu našu regiju, davati izjave koje na bilo koji način donose rizik za mir u regiji nije odgovorno", ocijenila je. Apelirala je na sve da, kada daju izjave o sigurnosti i nepovredivosti granica suverenih država, posebno u našoj regiji, imaju na umu da je apsolutno vanjskopolitički prioritet Hrvatske mir i sigurnost regije. "Drugi prioritet je priključenje svih tih zemalja Europskoj uniji, jer je to naš interes. Dovođenje toga u pitanje nije odgovorna politika", ustvrdila je Benčić.

Igor Bošnjak
SJAJNI ODNOSI UNATOČ MILANOVIĆU
Hrvatska i Ukrajina imaju sjajne odnose unatoč izjavama Zorana Milanovića, rekao je premijer Andrej Plenković, kazavši i da predsjednik svojim nastupima ide "iz lošeg prema gorem". Nisu ga kontaktirali s tim u vezi. "Nisu oni prvi put čuli takvu izjavu. Pa čovjek je zvijezda ne samo u Moskvi nego i u Beogradu", rekao je. Ističe da Kijev zna koliko je "snažna, čvrsta i iskrena" potpora hrvatske Vlade. Kaže da Milanović narušava hrvatski vanjskopolitički kredibilitet izgovarajući "pogrešne rečenice, stavove i sudove".

Oleg Nikolenko

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine

Hrvatska je zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svojeg teritorija. Bi li Milanovićevi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam.

Najčitanije iz rubrike