Novosti
ŠTO JE POKAZAO INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE

Hrvatska napredovala za šest mjesta, BiH najgora u borbi protiv korupcije
Objavljeno 1. veljače, 2023.

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2022. Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova. To je rast od tri boda i šest mjesta u odnosu prema 2021. godini.



Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2022. godini bile su Danska s 90, Finska s 87 i Švedska s 83 boda. Najkorumpiranije države su Južni Sudan, Sirija i Somalija. Hrvatska je na začelju Europske unije, a lošije su Rumunjska s 46, Bugarska s 43 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje 14 bodova. U odnosu prema državama u okruženju, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora imaju pad od 1 boda, Srbija za 2, a Kosovo je zabilježilo rast od 2 boda.

"Iako je ovo istraživanje pokazalo da se Hrvatska nalazi na granici između korumpiranih i transparentnih država svijeta, građani to ne primjećuju. Na mnogim primjerima svjedoče da su prijavitelji nepravilnosti obilježeni i obespravljeni. Dugotrajni postupci u razotkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju korumpiranih zaustavljaju borbu protiv korupcije. Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj od vlastitog rada pošteno žive njezini građani, uključeni u procese odlučivanja. Uz nositelje vlasti koji neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv nje ili bi tu borbu iskoristili isključivo za političke obračune i dolazak na vlast", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Najgore rezultate u regiji ima BiH, a istodobno je na dnu ljestvice po rezultatima u borbi protiv te pojave među svim državama na cijelom europskom kontinentu, upozorili su iz bosanskohercegovačkog ogranka Transparency Internationala. Godišnji Indeks percepcije korupcije pokazao je kako je taj problem u BiH dobio dramatične razmjere, a vlasti ne pokazuju nikakvu spremnost da taj trend zaustave. "BiH zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Europi kada je u pitanju indeks percepcije korupcije. Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja s ocjenom 34 na ljestvici od nula do 100 spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava", istaknuli su iz TI-ja za BiH. Podsjećaju kako je od 2012. BiH nazadovala za čak osam indeksnih poena i zajedno s Turskom u ovogodišnjem globalnom izvještaju TI-ja izdvojena je kao primjer najvećeg pada u istočnoj Europi i središnjoj Aziji. U najvažnijim zaključcima TI-ja koji se odnose na te regije navedeno je da zemlje zapadnog Balkana nisu u stanju suzbiti organizirani kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i "zarobljenog" pravosuđa. Pritom je istaknuto kako je BiH na "povijesnom dnu", a da etničke podjele ometaju rad demokratskih institucija koje bi se trebale boriti protiv korupcije.

Srbija je, pak, u najvažnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije pala za pet mjesta na listi - na 101. poziciju, i u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih, priopćila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS). Taj pad, nakon desetogodišnje stagnacije, ocjenjuje TS, očekivan je u situaciji otvorenog kršenja brojnih protukorupcijskih preventivnih zakona.

Dijana Pavlović
SLOVENSKI PAD
Slovenija je prošle godine ponovno pala na indeksu percepcije korupcije i dosegla povijesno najnižu razinu, objavila je nevladina međunarodna organizacija Transparency International. Slovenija je pala za jedan bod i s 56 bodova izjednačila se s Italijom, Gruzijom i Češkom. “Nalazi ovogodišnjeg indeksa percepcije korupcije vrlo su zabrinjavajući, a Transparency International Slovenija vjeruje da će se trend nastaviti sve dok donositelji odluka ne nastave provoditi nultu toleranciju na korupciju”, upozorila je predsjednica slovenskog ogranka Transparency Internationala Neža Grasselli.

Možda ste propustili...