Novosti
ŠTRAJKA NEMA, ALI POSKUPJET ĆE KOMUNALNE USLUGE

U Zagrebu osiguran socijalni mir
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Sindikati Zagrebačkog holdinga postigli su dogovor s Upravom te tvrtke oko povećanja plaća, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će kroz tjedan dana potpisati nove kolektivne ugovore u Holdingu i ZET-u što će, kaže, osigurati socijalni mir tri godine. Osnovica u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rast će pet posto od 1. siječnja te dodatnih tri posto od 1. srpnja, rekao je Tomašević nakon što se usuglasio sa sindikatima Holdinga i ZET-a. Uz to, kroz povećanje stalnog dodatka, dodatno će se povećati plaće najniže plaćenim radnicima - operativcima, a rast će i neoporeziva primanja. "Smatramo da je ovaj veliki paket za radnike Holdinga i ZET-a opravdan s obzirom na inflaciju, što je bio i povod kretanja u te pregovore", rekao je Tomašević, istaknuvši da se radi o kompromisu između zahtjeva sindikata i Uprave Holdinga i ZET-a. No, nije želio komentirati koliko je "težak" dogovor sa sindikatima jer se, objasnio je, radi o dogovoru koji je postignut u procesu mirenja, "koji je povjerljiv".

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET-a Dražen Jović istaknuo je da će time biti zaustavljen proces mirenja, odnosno, da će se zaključiti da je on uspješno okončan. "Od početka procesa, tražili smo da se poveća osnovica, da radnici s najnižim primanjima dobiju najviše, ali i da se iskoriste određena neoporeziva davanja", istaknuo je Jović.

Gradonačelnik Tomašević najavio je kako će se taj dodatni izdatak za Holding, “koji je prije dvije godine bio na rubu bankrota”, financirati kroz uštede u Holdingu, sam gradski proračun, ali i poskupljenje dijela komunalnih usluga. “Doći će do poskupljenja, kontekst je inflacije i cijelo vrijeme rastu cijene svega. Što će točno porasti, kada i kako, to moramo proći s koalicijskim partnerima”, rekao je Tomašević. H
POVIŠICA ZBOG MANJKA RADNIKA I INFLACIJE
Tomašević je rekao da će u roku od 30 dana, odnosno do kraja veljače, izraditi sistematizaciju radnih mjesta za cijeli Holding i ZET, “koja se nepravedno nije mijenjala zadnjih 20 godina”. Tomašević je istaknuo da su se na povećanje materijalnih prava odlučili zbog nedostatka radnika, sveopće inflacije, ali i zbog specifičnog pritiska na radnike, posebice one iz Čistoće, s obzirom na novi model prikupljanja otpada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana