Novosti
KONAČNI REZULTATI MATURE

Najbolji rezultati iz matematike i engleskog jezika
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Prošlogodišnju državnu maturu obilježio je porast prosječnih ocjena iz obveznih predmeta

Maturanti su prošle godine iz viših razina matematike i engleskog jezika postigli najbolje rezultate otkako se prate rezultati mature, a više od 74 posto upisalo je neki fakultet, neki su od podataka o maturi 2021./2022.



Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Školskom e-Rudniku objavilo je podatke o državnoj maturi 2022. i upisima na fakultete iz kojih je vidljiv porast prosječnih ocjena iz obveznih predmeta - matematike, hrvatskog i engleskog, osim na osnovnoj razini ispita iz matematike gdje je zabilježen pad. Maturanti su prošle godine iz viših razina matematike i engleskog jezika postigli najbolje rezultate otkako se prate rezultati mature.

Kada je riječ o izbornim predmetima, rezultati kemije, fizike i biologije bili su lani bolji nego godinu prije. Najbolje su ocjene iz stranih jezika (talijanski, grčki, francuski, španjolski), a najgore iz latinskog te politike i gospodarstva. Prošlih je godina na maturi uglavnom sociologija bio ispit iz kojeg su postizali najlošije rezultate. Kod usporedbe gimnazijskih i strukovnih programa vidljiva je velika razlika u ocjenama, kako u redovnom školovanju tako i na maturi. Jednako tako, i postotak odabira više razine obveznih predmeta. Od ukupno 25.657 učenika koji su završili srednju školu i položili maturu 2022. (gledajući oba roka mature), njih zasad 19.099 upisalo je visoko učilište (74 posto). Gimnazijalci su na gotovo 91 posto, a strukovnjaci 62 posto. Najveći postotak učenika koji su upisali neko visoko učilište dolazi iz Grada Zagreba (81 posto), a slijede Zagrebačka, Dubrovačko-neretvanska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija. Najmanji postotak maturanata koji upišu fakultet bilježi Bjelovarsko-bilogorska županija, oko 64 posto. Najbolji prosjek (4,46) na maturi imaju studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (pronajprije zbog prosjeka iz matematike), slijede Farmaceutsko-biokemijski s prosjekom 4,35, Medicinski fakultet Zagreb s prosjekom 4,33 te Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet s prosjekom 4,2. Gledajući sa strane fakulteta, najbolje ocjene u četvrtom razredu srednje škole imali su studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (4,9), pa Medicinski fakultet u Zagrebu (4,85), Stomatološki fakultet (4,79), Medicinski fakultet Split (4,78). Poredak je otprilike isti kao i svake godine.
Dijana Pavlović
PETICA IZ PREDMETA, JEDINICA NA MATURI
Kao zanimljivost na višoj razini iz obveznih predmeta ističe se podatak da su 72 učenika koja su završila školsku godinu s odličnim iz nekog predmeta, iz istog tog predmeta na maturi dobili nedovoljan. Njih 577 završilo je školsku godinu s peticom iz nekog predmeta, dok su iz istog tog predmeta na višoj razini državne mature dobili - dvojku. Devetnaest učenika završilo je školsku godinu s dvojkom iz nekog predmeta, dok su iz istog predmeta na višoj razini državne mature dobili peticu. Peticu iz sva tri obvezna predmeta dobila su 403 učenika.