Novosti
ZABRINJAVAJUĆA SLIKA BUDUĆNOSTI

Pad populacije ptica je na svjetskoj razini dramatičan
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Najveća prijetnja pticama je širenje i intenziviranje poljoprivrede

Izvješće, koje BirdLife International objavljuje svake četiri godine, sažima ono što nam ptice govore o stanju prirode, pritiscima na nju te postojećim i potrebnim rješenjima. Zabrinjavajuću sliku budućnosti ptičjih vrsta, a time i cjelokupnog života na Zemlji daje najnovije izvješće Stanje ptica u svijetu 2022. Naime, utvrđeno je kako je broj gotovo polovine svih vrsta ptica u padu, mnoge su populacije ozbiljno smanjene, a jednoj od osam vrsta prijeti izumiranje.



Brojnost gotovo polovine vrsta ptica u svijetu je u padu, a samo 6 % u porastu. Dok su podatci o dugoročnim trendovima populacija ptica najopsežniji za Europu i Sjevernu Ameriku, sve je više dokaza da se pad događa diljem svijeta – od šumskih i močvarnih vrsta u Japanu do grabljivica u Keniji. Izvješće detaljno opisuje što izaziva gubitke te naglašava kako je najveća prijetnja pticama u svijetu širenje i intenziviranje poljoprivrede. Tu je i povećana mehanizacija, uporaba agrokemikalija i pretvorba travnjaka u oranice koje su prouzročile smanjenje broja ptica na poljoprivrednim površinama u Europi za 57 % od 1980.

Značajnu ugrozu čini i neodrživa sječa i gospodarenje šumama s gubitkom većim od sedam milijuna hektara šuma godišnje. Isto tako, i klimatske promjene znatna su prijetnja i već pokazuju razorne učinke na ptice. Naime, 34 % ugroženih vrsta već je pod utjecajem toga. "Ptice nam govore o zdravlju našeg prirodnog okoliša, a mi njihove poruke ignoriramo na vlastitu štetu. Mnogi dijelovi svijeta već se suočavaju s ekstremnim šumskim požarima, sušama, toplinskim valovima i poplavama, dok se ekosustavi koje su transformirali ljudi bore da se prilagode klimatskim promjenama. Iako su pandemija COVID-a i globalna kriza troškova života nedvojbeno skrenule pozornost s ekologije, globalno društvo mora ostati usredotočeno na krizu bioraznolikosti", rekla je Patricia Zurita, izvršna direktorica BirdLife Internationala.

Stanje ptica u 2022. također upućuje na rješenja potrebna za krizu bioraznolikosti, od kojih se mnoga uvode diljem svijeta. Očuvanje i zaštita važnih mjesta za prirodu, obnova oštećenih ekosustava i rješavanje ključnih prijetnji pticama i bioraznolikosti su ključni. Jedna je od hitnih akcija učinkovito očuvanje, zaštita i upravljanje najkritičnijim mjestima za ptice i biološku raznolikost. "Ptice pokazuju da smo u krizi izumiranja, s najmanje 187 vrsta za koje je potvrđeno ili se sumnja da su izumrle od 1500. godine. Ne može se poreći da je situacija strašna, ali mi znamo kako preokrenuti ove padove. Naše istraživanje pokazuje da bi bez napora za njihovo očuvanje između 21 i 32 vrste ptica izumrle od 1993. Ako prirodi damo šansu, ona se može oporaviti", rekao je glavni znanstvenik BirdLife Internationala, dr. Stuart Butchart.

Tihana Eršek Cicvarić
PTICA GODINE 2023. JE TETRIJEB GLUHAN
Ljubitelji ptica odabrali su tetrijeba gluhana (Tetrao urogallus) za pticu godine 2023. Izbor je proveden u organizaciji udruge Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, a ornitolozi su nominirali tri kandidata, te su u izboru bile još dvije ptice – čaplja danguba (Ardea purpurea) i gregula (Puffinus yelkouan). Sve tri vrste su ugrožene, a njihova je zaštita vrlo kompleksna. Tetrijeb gluhan je stanarica koja naseljava visoke planine gorske Hrvatske i danas se zadržala samo na malim i nepristupačnim područjima s očuvanim odgovarajućim staništem, dok je s nižih planinskih područja nestao zbog načina gospodarenja šumama i uznemiravanja. Populacija ove vrste u Hrvatskoj je već dugo ugrožena s trendom opadanja. Izbor za pticu godine u Hrvatskoj se provodi još od 2016., a sudjelovanje je široj javnosti otvoreno 2021. kako bi se osvijestila potreba dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u našoj zemlji. Lani je ptica godine bila sova ušara (Bubo bubo).