Kultura
NOĆ MUZEJA U ZAVIČAJNOM MUZEJU SLATINA

Prisjećanje na igre kroz povijest
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Igre su nematerijalna kulturna baština, mijenjale su se tijekom godina, ali su sačuvane ideje i njihovi nazivi

SLATINA - Zavičajni muzej Slatina svojim se brojnim aktivnostima i ove godine pridružio 18. manifestaciji Noć muzeja, održanoj pod zajedničkim motom „Muzeji su važni“.


– Muzeji su generator novih spoznaja i mjesto trajnog čuvanja sveukupne baštine i identiteta zajednice kojoj pripadaju, a dio te baštine su i igre djetinjstva, koje polako padaju u zaborav, a činile su važan dio odrastanja svih naših sugrađana. – kaže kustos u slatinskom Muzeju Srđan Đuričić.


Zato je osnovna ideja ovogodišnje manifestacije Noć muzeja u slatinskom Muzeju bilo prisjećanje na igre kroz povijest. Kroz pripremljen i realiziran bogat i zanimljiv program došli su do izražaja temeljni postulati muzejske djelatnosti, a to su istraživanje, promocija i čuvanje kulturne baštine. Manifestacija je započela otvorenjem izložbe „Igre djetinjstva“, koja je nastala upravo kao rezultat istraživanja igara kroz povijest, a na čijem je otvorenju brojne posjetitelje pozdravio ravnatelj Muzeja Vlado Majhen, i koju je otvorio zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.

– Posao djelatnika Muzeja bio je istražiti koje su to igre i kako su nastale, i onda te spoznaje kroz izložbu prezentirati javnosti. Igre su nematerijalna kulturna baština, kako svjetske tako i hrvatske zajednice, one su se mijenjale tijekom godina, ali su sačuvane ideje i njihovi nazivi, a izložba kao dokument prostora i vremena ostaje trajni zapis u fundusu našega Muzeja. –pojasnio je kustos Srđan Đuričić. 


Osim izloženih igračaka, na izložbenim panoima prikazani su nazivi pojedinih igara, kao što su Domino, Čovječe, ne ljuti se, Zahod, Istina ili izazov, Mlin, Država-grad-selo, Gumi-gumi, Skrivača, Školica, Pokvareni telefon, Lovice, Crna kraljica, Graničar, Ringe-ringe-raja, Kamen-škare-papir, Klikeranje, a tu su i fotografije te opisi igara.

Djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina potrudili su se da kroz program Noći muzeja prikažu sve znanje generirano kroz 30-godišnje postojanje i djelovanje ustanove. Tako je nakon otvorenja izložbe organizirana aktivnost pod nazivom „Igrajmo tombolu“, provedena je igra znanja za djecu pod nazivom „Znanjem do pobjede“, u spomen-sobi Milka Kelemena održana je kreativno-istraživačka igra „Pronađi ključ“ (Room Escape Game), u kojoj je Kelemenova nota bila ključ za izlaz iz njegove sobe, a posebno je zanimljiv bio kviz znanja pod nazivom „Ovdje živim, a ne znam“, koji su pripremili djelatnici gradske Turističke zajednice.

Taj kviz sadržavao je četiri seta po deset „ozbiljnih“ pitanja na koja je odgovaralo dvadesetak sudionika. U prvom setu „Nepoznato o poznatom“ traženi su odgovori na pitanja kao što su godina prvog Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena (1995.), koliko je hotela bilo u Slatini u 20. stoljeću (3), sto je „štoglja“ (starinsko glačalo), kad je Slatina dobila prvi grb (u 15. st.), kad je osnovana slatinska Župa sv. Josipa (1919.), ili u seriji zadataka „izbaci uljeza“ što se nekad (ni)je nalazilo u Draškovićevu dvorcu, i slično. Drugi set pitanja odnosio se na poznate Slatinčane, treći set bila su „blic-pitanja“, a pitanja u četvrtom setu odnosila su se na Zavičajni muzej i zgradu starog kotara. 


U tom natjecanju najuspješnije bile su Teuta Bišćan i Lana Medved, koje se znaju iz viđenja u školi, ali su se tek u Noći muzeja bolje upoznale i na samom kvizu dogovorile zajedničko sudjelovanje. Od mogućih 39 bodova one su osvojile 28, što pokazuje koliko su pitanja bila složena.

Pobjednice kviza znanja Lana Medved i Teuta Bišćan i sastavljači pitanja iz TZGS Hrvoje Valpovac i direktor Jurica Bosak

 

- Sve što znamo naučile smo u školi kroz različite projekte o gradu Slatini. Pitanja su se odnosila na sadašnjost i povijest, a mi više volimo povijest kao predmet i tu smo bile uspješnije. – kažu netjecateljice, koje su za nagradu dobile staru društvenu igru Začarani dedek.
Organizatori manifestacije vrlo su zadovoljni odazivom sugrađana i posjećenošću, posebno zato što je posjećenost nadmašila pretpandemijsku 2019. godinu.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike