Sport
POMS DOBRO SLAŽE KOCKICE, EL TORO KAO U NAJBOLJIM DANIMA

Bijelo-plavi napadački gard:
Pobjeda za smirivanje
nepotrebne histerije
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Osijek ima uzbudljivog trenera koji oživljava igrače, promovira mladiće, a uz sve to i - pobjeđuje

Led je probijen. Nakon remija u ovogodišnjoj premijeri protiv Rijeke nogometaši Osijeka došli su do prve pobjede u nastavku sezone. U Gradskom vrtu pala je Gorica, koja u prva dva nastupa u drugom dijelu prvenstva nije primila pogodak, ali protiv razigranih bijelo-plavih u nedjeljno poslijepodne jednostavno nije imala nikakvih izgleda.



Osijek je ispalio 20 "projektila" prema suparničkim vratima, čak je 11 od njih išlo unutar okvira, a dva su se zaustavila na njemu. Vratar Gorice Ivan Banić imao je pune ruke posla, a na kraju je dvaput natjeran na kapitulaciju. Otkako je Rene Poms sjeo na klupu Osijekove utakmice, nude dobru zabavu, a najčešće i razlog za potpuno zadovoljstvo.

Pritisak koji lomi


Osijek je protiv Gorice imao izraženi napadački gard. Agresivan, kompaktan i s jasnom idejom kako napasti. Zbog toga je i bilo toliko prometa pred Banićem. Obrana gostiju jednostavno nije bila u stanju pohvatati sve te akcije koje su se neprestano valjale prema njoj. U biti, pukla je rano, već u 15. minuti. Rana vodstva sad su već određeni "trade mark" igre Osijeka. Kod Pomsa nema čekanja i ispitivanja pulsa suparnika, već ga se od prve minute diže na najjače, pa tko preživi. Dosad je malo momčadi koje su u Reneovoj eri dolazile u Gradski vrt uspjelo preživjeti te početne nalete njegove momčadi.

- Odigrali smo dobru utakmicu. Od samog početka smo jasno pokazali što želimo i igrali smo kako želimo. Bili smo agresivni i kompaktni. Imali smo neke prilike iz kojih smo i brže mogli do drugog pogotka, kojim bismo ranije riješili pitanje pobjednika. Meni je važno da stvaramo prilike, a siguran sam da ćemo s vremenom zabijati sve više i više golova. Zadovoljan sam igrom i naravno pobjedom koju smo ostvarili - rekao je trener bijelo-plavih.

Rene nema problem zaigrati s četiri izrazito ofenzivna igrača. Spreman je preuzeti rizik, a sve to vraća se u obliku uzbudljivog nogometa i velikog broja prilika za pogotke.

- Prvi pogodak zabili smo iz lijepe akcije, poslije smo imali dvije vratnice, Gorica je izbijala loptu s linije vrata. Stalno smo prijetili. Nije meni problem igrati i sa šest ofenzivnih igrača ako su svi oni spremni dati svoj maksimalan doprinos u fazi obrane. Ključ je u tome da djelujemo kako momčad i kada napadamo, ali i kada se branimo - kaže Poms.

Najbolji dokaz njegova plana igre je podatak da je Osijek u svim utakmicama njegova mandata zabio bar jedan pogodak.

El Toro u elementu


Pobjeda protiv Gorice došla je bijelo-plavima kao naručena nakon nepotrebne histerije koja se počela stvarati zbog odlazaka igrača ove zime. Već smo zaključili kako su otišli uglavnom oni na koje Poms nije računao ili je smatrao da za njih ima dostojne zamjene. U biti, bijelo-plavi imaju odličnog čovjeka na klupi. Poms oživljava "zaboravljene asove", on promovira mlade lavove, a uz sve to i pobjeđuje. Može li se tražiti više? Teško. Primjera koji će potkrijepiti te tvrdnje je puno. Prije svih Ramon Mierez. El Toro je odigrao strašnu utakmicu protiv Gorice. Toliko se toga dobrog događalo oko njega. Sijao je paniku, suparničkim braničima opet nije dao ni sekunde predaha, a bio je i strijelac. Šteta što nije ušao onaj drugi udarac glavom, koji se zaustavio na vratnici. Argentinčeva naglašena radna etika i snaga u dvobojima više nisu novost, ali novi su trenutci u kojima je često s loptom u nogama. Očito je kako puca od samopuzdanja jer kod Renea ne živi život "toplo-hladno", kako je to bilo prošle sezone. Zna da je prvi izbor, a to povjerenje višestruko vraća.

- Ramon je tip igrača koji iznimno cijenim. Uvijek je spreman dati sve za momčad, za njega nema izgubljene lopte, bori se kao lav. Kada imaš napadača poput njega, cijeloj je momčadi daleko lakše igrati - kaže Poms.

Poms je doslovce iz naftalina izvukao Josipa Špoljarića, koji je imao nejasnu budućnost u bijelo-plavom dresu. On je, pak, zabio u obje utakmice na startu drugog dijela sezone, a Poms je zbog njega mijenjao formaciju i čvrsto ostaje pri ideji igrati s dva napadača. To bi moralo još bolje izgledati kada se Mierez i Špoljarić "upucaju" do kraja, jer utakmice protiv Rijeke i Gorice praktično su prve u kojima su uopće igrali zajedno. U Pomsovoj eri rehabilitiran je Gržan, Jurčević ima sve bolje partiture, Barišić je postao jak oslonac obrane, a Žaper gospodin u kopačkama koji se čudesno dobro snašao na poziciji stopera. Protiv Gorice je Žaper odigrao doktorsku utakmicu. Prije ili poslije pojavit će se i Lovrić, jer i on ima Pomsovo povjerenje. "Kiki" samo ne treba biti nestrpljiv, doći će i pogodci.

- Lovrićeve napadačke sposobnosti nikada nisu bile sporne, a sve mu je veći doprinos i u defenzivi. Još to nije savršeno, ali dovest ćemo mi njega na potrebnu razinu - kaže Poms.

Kada se svemu doda promocija vrlo mladih igrača kojima Poms daje minute kad god se za to pruži prilika ili čak i neprilika (protiv Rijeke je u vatru gurnuo Živkovića kada je Osijek bio u lovu na pobjedu, nap. a.), jasno je koliko dobar posao radi Austrijanac, a zapravo je tek počeo...

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
Rene Poms

trener NK Osijek

- Mierez je bio odličan. Volim igrače poput njega, koji toliko naporno rade za momčad cijelu utakmicu. Užitak ga je bilo gledati, a momčadi je bilo puno lakše igrati uz takav njegov angažman. On jednostavno voli igrati na taj način. Za njega nema izgubljene lopte

Željko Sopić

trener Gorice

- Po meni je Mierez odigrao jednu od svojih najboljih utakmica otkako ga gledam. Kada je tako raspoložen za igru, teško bi ga mogle zaustaviti i puno bolje obrane od naše. Uzeo nam je gotovo sve duele, a i općenito Osijek nas je nadigrao u svim segmentima nogometne igre.

PROTIV GORICE DVA OSJEČKA DEBITANTA
U susretu s Goricom trener Osijeka Rene Poms promovirao je dva nova lica. Svoje prve minute na prvoligaškoj sceni odigrali su Dominik Babić i Nail Omerović. Babić je 16-godišnjak oko čijeg su se ostanka u Gradskom vrtu donedavno lomila koplja, a priča je završila tako da je potpisao dvoipolgodišnji ugovor. Riječ je talentiranom napadaču koji je još uvijek kadetskog uzrasta. Omerović je, pak, stariji. Njemu je 21 godina, a dosad je igrao za Osijek II. Još prije debitirao je još jedan tinejdžer, Filip Živković, koji je i protiv Velikogoričana dobio svoje minute. Sve to govori o novom smjeru u kojem NK Osijek želi ići, a on, između ostalog, sadržava promociju igrača iz Škole nogometa.

OŽIVLJENI JOSIP ŠPOLJARIĆ
Ljetos je napadač Osijeka Josip Špoljarić bio “ni na nebu, ni na zemlji”. Nenad Bjelica nije ga uopće doživljavao, jednostavno, kod njega nije imao budućnost u Osijekovu dresu, koji toliko voli. Špoljariću je svanulo kada je kormilo preuzeo Rene Poms. Isprva je Rene pričao kako mu je Špoljarić vrlo zanimljiv, ali jesenas nije previše igrao. No očito je bilo razgovora u kojima je Josip dobio podršku, a priliku je iskoristio na pripremama u Umagu. Poms se odlučio riskirati i maksimalno stati iza njega, a Špoljarić mu to povjerenje obilato vraća. Zabio je Rijeci, zabio je Gorici, samopouzdanje mu raste, a to bi trebalo značiti kako će zabijati i dalje. Ostala je još jedna neriješena “sitnica”. Ugovor mu istječe na ljeto. Valjalo bi ga produžiti...

Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike