Sport
DANSKA JE PRVAK SVIJETA

Palačinke za velikog “Kralja Nikolaja” i svjetske prvake
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Nevjerojatni Danci su 2019. zasjeli na tron i ne misle s njega sići

Navijači su ispred Gradske vijećnice u Kopenhagenu dočekali svjetske prvake. Treći put, nakon 2019. i 2021., Hansen i suigrači su na tronu i u 2023. godini. "Neka pati koga smeta, Danska je prvak svijeta.""Kralj Nikolaj"


Ne znamo koje su pjesme u Danskoj na repertoaru prilikom dočeka sportaša, ali svi oni s ostvarenim velikim rezultatom budu dočekani na jedinstven i zanimljiv način - palačinkama! Tradicija je to od 1928. godine kada je u Dansku stigao belgijski kralj Albert I. Izvjesni kuhar Phillipe Olsen, znajući da su vafli belgijski proizvod, osmislio je sličnu novu deliciju koja bi se mogla svidjeti kralju. Kralj je bio oduševljen jelom, pa se od tada u Danskoj palačinkama dočekuju državnici, nagrađivani umjetnici i znanstvenici, naravno i sportaši. Posljednji kojemu su bile servirane palačinke bio je Jonas Vingegaard, danski biciklist, nakon pobjede na Tour de Franceu prošle godine. Sada su palačinke poslužene i najboljoj rukometnoj družini svijeta.

Možemo zamisliti kako palačinke "trusi" danski izbornik Nikolaj Jacobsen. Danski mediji nazivaju ga "Kong Nikolaj" - "Kralj Nikolaj". Nekadašnji reprezentativac s čak 148 nastupa za državnu selekciju ulogu izbornika dobio je 2017. godine zamijenivši Islanđanina Guðmundur Guðmundssona. Prije toga etabilirao se u Bundesligi kada je s Rhein Neckar Lowenom osvojio dva naslova prvaka Njemačke. Zanimljivo, trenersku karijeru započeo je kao još aktivni igrač i pomoćni trener u Viborgu, gdje je u tamošnjoj ženskoj sekciji trenersku karijeru započeo i legendarni Jacobsenov prethodnik Ulrik Wilbek. Danas "Kralj Nikolaj" može trećem uzastopnom danskom naslovu zahvaliti svojim "prinčevima", ali i već pouzdanim "lordovima". Masthias Gidsel, odnedavno omraženi lik hrvatskim navijačima, proglašen je za MVP-a. A tek su mu 24. Prije točno 20 godina, kada je Hrvatska u Portugalu postala svjetski prvak, Ivano Balić imao je 24. Blaženko Lacković tek je u prosincu (na Božić) tada 2002. napunio 22. U prosincu je 22 napunio Simon Pytlick. U finalu je zabio devet. Negdje tamo početkom svibnja prošle godine u dresu GOG Gudmea NEXE-u je zabio 11 pogodaka. Gledao je tu utakmicu i prolazak Našičana i sam Nikolaj Jakobsen. Vidio je da je Jaganjac zabio 12. Znači, može se. Pokazala je Hrvatska da se može s Dancima i na ovom Svjetskom prvenstvu, ali slaba je utjeha što smo mi ostali jedina neporažena reprezentacija sa svjetskim prvacima.

- Najviše me fascinira što Danci vježbaju kroz utakmicu - pričao nam je prije neki dan trener NEXE-a Branko Tamše.

Deset minuta treninga


Jacobsen je i za finale protiv Francuza imao uvježbanu varijantu. Jacobsen je otkrio da mu je trebalo samo deset minuta dodatnog vremena na treningu da shvati kako Rasmus Lauge može biti prevaga u finalu. Ovo je ipak bila utakmica za stare lisce. Za Madsa Mensaha Larsena, a potom i za Laugea. Igrač Veszprema postigao je devet pogodaka i bio potpuno iznenađenje za Francuze. I da ne zaboravimo, jedan od ključnih razloga zašto su Danci triput zaredom svjetski prvaci. Vratari. Imaju Landina i Mollera, koji je prošle godine otišao iz Barcelone u Flensburg ne bi li oslobodio mjesto u Blau Grani Emilu Nielsenu, koji je tek treći danski vratar, a bio bi prvi u velikoj većini ostalih reprezentacija. Vratari su u rukometu i dalje jamstvo uspjeha. Ne možemo se oteti dojmu da prvih pet reprezentacija na ovom SP-u ima i najbolje vratare.

Krešimir Lacković
DANSKA, NORVEŠKA I - HRVATSKA
Danci će u napad na četvrti uzastopni svjetski naslov krenuti kod kuće. Danska će biti suorganizator sljedećeg Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, zajedno s Norveškom i Hrvatskom. Zasad je sigurno da će se u Danskoj prvenstvo organizirati u Kopenhagenu i Herningu. Domaćini u Norveškoj bit će Oslo, Drammen, Trondheim i Stavanger. Iz Hrvatske gradovi domaćini trebali bi biti Zagreb, Poreč, Split, Varaždin i Dubrovnik. Naglašavamo trebali bi biti. Dvorana u Dubrovniku još je u izgradnji. Ona u Splitu je trenutačno “pod ključem”.

Najčitanije iz rubrike