Svijet
RUSIJA TVRDI DA NAPREDUJE NA ISTOKU UKRAJINE

Teške borbe nadomak Bahmuta, Kijev čeka obećanu pomoć Zapada
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Ruske snage objavile su da su postigle napredak na istoku Ukrajine, najveći zadnjih mjeseci, nakon nemilosrdnih borbi koje su pokazale da Moskva želi postići uspjeh na bojištu, unatoč velikim gubicima. Upravitelj dijelova Donecka, koje kontroliraju Rusi, Denis Pušilin, rekao je da su zauzeli Vuhledar, grad u kojem je rudnik ugljena, a čije su ruševine uporište Ukrajine od početka rata. Dan prije, čelnik Wagnera rekao je da su zauzeli Blahodatne, sjeverno od Bahmuta. Kijev je, pak, rekao da je odbio napade na Blahodatne i Vuhledar. No, lokacije borbi ukazuju na očito, premda postupno, rusko napredovanje nakon gotovo dva mjeseca tijekom kojih su linije bojišnice bile uglavnom zamrznute. “Situacija je jako teška. Bahmut, Vuhledar i drugi sektor Donecke regije pod stalnim su ruskim napadima. Neprijatelj ne broji svoje ljude i unatoč mnogobrojnim žrtvama održava visok intenzitet napada”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij. Mikola Salamaha, ukrajinski pukovnik i vojni analitičar, kaže da ruski napadi imaju veliku cijenu. “Grad je na uzvisini i ondje je uspostavljeno snažno obrambeno središte. Ponavlja se situacija iz Bahmuta - val za valom ruskih vojnika slomljen je našim oružanim snagama”, rekao je. Institut za ratne studije objavio je da je glavni razlog zašto je napredovanje Kijeva od studenoga zaustavljeno to što Zapad nije isporučio potrebnu opremu.

Češki predsjednik u odlasku Miloš Zeman izjavio je u Beogradu da Srbija može posredovati u rješenju za rusko-ukrajinski sukob, jer nije uvela sankcije Moskvi, što “može biti prednost” za ulogu medijatora. Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Zeman je rekao da kao moguće posrednike u ratu vidi i Kinu, Tursku te Austriju. Vučić ističe suglasnost Beograda i Praga u pogledu osude invazije ruskih snaga na Ukrajinu i poštivanje teritorijalnog integriteta te zemlje, istaknuvši da je Srbija “jedina zemlja u Europi” koja nije uvodila sankcije Rusiji i da to “nikad ne krije”. “Na sve načine slali smo humanitarnu pomoć i podršku, slat ćemo još više i sudjelovati u izgradnji gradova i mjesta u Ukrajini”, kazao je.

Naglasivši da su za Srbiju “i Donbas i Zaporožje, Herson i druga područja dijelovi Ukrajine” i da ih se poštuje “kroz rezolucije, poredak i Povelju UN-a”, Vučić je upitao zašto druge zemlje “ne poštuju poredak UN-a i Rezoluciju 1244 (VS UN-a)”, kojom se Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu. “Stavite se u naš položaj, tražimo da to razumijete i ništa više”, rekao je.H
Volodimir Zelenskij

predsjednik Ukrajine

Zapad mora ubrzati isporuku obećanog oružja kako bismo mogli nastaviti s protunapadima. Rusija želi da se rat otegne i želi iscrpiti naše snage. Stoga vrijeme mora biti naše oružje.

Najčitanije iz rubrike