Regija
HRVATSKA SVINJOKOLJA U PODRAVINI

Najbolju je frišketinu imala sopjanska ekipa
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Ocjenjivani su rakija, kuhano vino, kobasice i ćurke te tradicionalna frišketina. Ekipe bile gotovo izjednačene

Hrvatska svinjokolja u Podravini - naziv je sada već tradicionalne gastronomsko-kulturne manifestacije koju u Martincima, jednom od osam naselja u južnoj Mađarskoj s većinskim hrvatskim stanovništvom, već sedam godina organizira Hrvatska samouprava u Mađarskoj.



Selo Martince (mađ. Felsőszentmárton) na krajnjem jugu Mađarske upravno pripada Šeljinskoj mikroregiji u Baranjskoj županiji, a nalazi se samo 500 metara od rijeke Drave i hrvatske granice. Najbliža naselja u Hrvatskoj samo su tri kilometra udaljeni Budakovac, Vaška i Kapinci u Virovitičko-podravskoj županiji.

Dobrosusjedski odnosi između Hrvatske i Mađarske, osobito između hrvatske Općine Sopje i lokalne samouprave mađarske Općine Starin (Dravasztara) s većinskim hrvatskim stanovništvom, ali i drugih općina uz lijevu obalu Drave, očituju se u nizu zajedničkih prekograničnih EU projekata. Tako Sopjani pozivaju mađarske Hrvate u goste prilikom organiziranja različitih manifestacija i sudjeluju u raznim prigodnim događanjima u Starinu i drugim mjestima u južnoj Mađarskoj.

Jedna od takvih manifestacija je i "Hrvatska svinjokolja u Podravini", na kojoj sopjanska ekipa uspješno sudjeluje već nekoliko godina, pa su Sopjani i ove godine bili jedna od deset iskusnih natjecateljskih ekipa. Predvodio ih je općinski načelnik Berislav Androš, koji je bio i jedan od ocjenjivača. Naime, valjalo je ocijeniti koja je ekipa napravila najbolju frišketinu, jelo uobičajeno za kolinje, najbolje kobasice i ćurke, ali i domaću rakiju i kuhano vino.

- Odradio se velik posao, a svake godine imamo sve teži zadatak - izabrati one najbolje. Ekipe su sve uigranije i kod dodjele bodova morali smo više puta usporediti uzorke kako bismo donijeli konačnu ocjenu. Drago mi je da smo i ove godine sudjelovali, pa i osvojili nagradu u jednom segmentu natjecanja. Također, iskoristili smo priliku te popričali o budućoj suradnji s predstavnicima naših prijateljskih mađarskih općina, pa smo dogovorili idući sastanak u Sopju u vezi s manifestacijom "Dravsko proljeće" i buduće prijave na Interreg natječaje - rekao je načelnik Berislav Androš.

Najbolju kobasicu napravila je ekipa J. G. Dž. veterani Martinci, najbolju ćurku imala je ekipa Veseli Lukovišćani iz Lukovišća, najbolje su vino skuhali članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Karaula, iz hrvatske općine Gradina, a najbolju rakiju imala je ekipa Hrvatske samouprave Mišljen iz Mišljena. Predstavnici općine Sopje ove su godine osvojili nagradu za najbolje napravljenu frišketinu, a ukupno najboljom ekipom proglašeni su Veseli Lukovišćani.

Petar Žarković
Nagrade najbpljim ekipama uručio je generalni konzul Drago Horvat
Na gastronomsko-kulturnoj manifestaciji Hrvatska svinjokolja u Podravini bio je i zastupnik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Szolga, koji se i sam natjecao.

Priznanja i nagrade najboljim ekipama uručio je generalni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj sa sjedištem u Pečuhu Drago Horvat.
Berislav Androš

načelnik Općine Sopje

Popričali smo o budućoj suradnji s predstavnicima naših prijateljskih mađarskih općina, pa smo dogovorili sastanak u Sopju u vezi s manifestacijom “Dravsko proljeće” i prijave na Interreg natječaje.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike