Osijek
TIHA SNAGA DRAVE

Raste vodostaj, rastu i problemi: Trupci ozbiljno prijete Vodenici
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Vodenica vapi za sanacijom, a svako malo za nju nešto zapne, čak i bizarne stvari poput televizora ili “veš-mašine”

Nakon što smo tijekom ljetnih mjeseci svjedočili vrlo niskom vodostaju Drave, koji je u kolovozu bio samo 15 centimetara viši od rekordno niskog (-168 cm), zabilježenog 29. rujna 2003., što je posve promijenilo vizuru rijeke i otkrilo neke tajne iz njezinih dubina, proteklog se vikenda vodostaj penjao i do 150 centimetra. Nije to ni blizu zabrinjavajuće visokog vodostaja, ilustracije radi, službe se u pripremno stanje obrane od poplava stavljaju tek kada on dosegne dva metra, redovite se mjere provode na tri i pol, a izvanredne na pet metara, no ipak sa sobom nosi i određene probleme.



Naime, kako nam je otkrila Boba Davidović, potpredsjednica Ekološke udruge Vodenica, koju smo u ponedjeljak prijepodne susreli na promenadi ispred Vodenice, o kojoj se skrbi sa suprugom Stanislavom Davidovićem (zvanim David), predsjednikom udruge, muke na ionako dotrajaloj Vodenici, koja vapi za sanacijom, zadaju im trupci koje nanosi Drava.

- Drava je u petak navečer bila puna trupaca, da mi ovo nismo maknuli, sve bi se nabilo na Vodenicu i ona bi vjerojatno završila u Srbiji. Sreća pa ne spavamo tu! - govori nam napola u šali, napola ozbiljno Boba Davidovć dok nam pokazuje fotografije koje same govore kako situacija nije bila nimalo bezazlena. Uostalom, dogodilo se nešto slično posljednjoj osječkoj vodenici, koja se prema saznanjima Bobe Davidović otkvačila i otplovila prema Bogojevu.

Neki od tih trupaca pozamašnih su dimenzija, pa se zapravo i ne treba čuditi što Boba i David na Vodenici nerijetko moraju i dežurati.

- Kod Vodogradnje na Pampasu čekaju gnijezda, koje će, čim se Drava opet podigne, krenuti prema nama - upozorava Boba te otkriva kako trupci, nažalost, nisu jedino što zapinje za Vodenicu.

- Nalazili smo ovdje svakakve stvari, pa i neke bizarne poput televizora i “veš-mašina”, no najstrašnije je bilo kada smo pronašli crne vreće s kruhom, što su ih u Dravu, sigurna sam, bacili pekari - razočarano će Boba Davidović.

Ivan Alilović
Vodenica zatvorena za posjetitelje
Vodenica na Dravi službeno je počela raditi početkom ožujka 2016. Mlin-brod trebao je biti zamašnjak turističkoj atraktivnosti grada, ali i rijeke Drave, kao jedne od temeljnih asocijativnih poveznica s Osijekom, u čemu je u velikoj mjeri i uspio, međutim, epidemija koronavirusa, a sada i dotrajalost Vodenice, prilično je sputala tu zaista lijepu priču. To se pak ne može reći za njezine “skrbnike”, bračni par Davidović iz Ekološke udruge Vodenica, koji s velikim emocijama govore o svojoj “bebi”, na kojoj su ugostili neke vrlo lijepe manifestacije. Vjerujemo kako nema novinarske redakcije, lokalne i nacionalne, koja nije odradila poneku reportažu s Vodenice, bilo da se radilo o jazz-večerima, kićenju bora, bilo o plesu i pjesmi na blagdan svetog Nikole. U situacijama poput opisanih Boba i David snalaze se na sve moguće načine, uglavnom sami i uz pomoć prijatelja i susjeda, jer službe specijalizirane za intervencje tog tipa zapravo i ne postoje. U konačnici, riječ je o velikoj rijeci, čovjek tu malo toga može učiniti, no zato može puno oko obnove. Vodenica je dotrajala, zbog toga je do daljnjeg i zatvorena za posjetitelje, potrebno ju je izvući na suhi vez i obnoviti, a da se nešto na tom planu događa, vidljivo je iz javnog poziva za dostavu ponuda za remont i revitalizaciju Vodenice koji je Grad Osijek objavio krajem studenoga prošle godine. Nadamo se da će izvođači biti odabrani što prije kako bi Vodenica mogla ponovno zasjati u proljeće i ljeto.

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike