Osijek
LASLOVAČKO DRUŽENJE LOVACA

Za kraj sezone išli na fazane
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Laslovačko Lovačko društvo Fazan ima najljepši lovački dom u cijeloj Hrvatskoj

Lovačko društvo Fazan iz Laslova obilježilo je proteklog vikenda zajedničkim lovom kraj lovačke sezone. Okupili su velik broj lovaca iz prijateljskih lovačkih društava iz Slavonije i Baranje na subotnjem cjelodnevnom druženju.Predsjednik Ladislav Kočiš ističe kako je ta tradicija prekinuta samo za vrijeme pandemije, kada su takva okupljanja bila zabranjena.

- Okupili smo se najprije u Lovačkom domu na jutarnjoj prozivci i doručku, da bi nakon okrjepe pedesetak lovaca iz 15 pozvanih lovačkih društava otišlo u lovište. Ovaj je lov bio simboličan, naime, završena je sezona lova na zeca i fazana, no ova put nismo lovili zeca, jer je bilo mnogo lovaca, nego smo išli samo na fazane, a lovilo se i lisice te čagljeve. Na te se štetnike preporučuje lov, i to cijele godine. Inače, lov na zeca i fazana trajao je od listopada do sada - kaže Kočiš.

Na završetku lovne sezone svakog lovca čekao je dar po povratku iz ovog lova, odnosno druženja - fazan, bez obzira na to je li ga u subotu uspio sam uloviti.

Ovoj je ujedno bila prigoda i za gastropromociju ovoga laslovačkog lovačkog društva.

- Uvijek nešto novo bude na lovačkom meniju, osmišljavamo ukusna jela i obilato ih poslužujemo. Ovaj put lovce smo dočekali s našim specijalitetom koji se u posljednje vrijeme ustalio: u talandari ispečenim kobasicama od divljači, koje sami spravljamo, pirjani kiseli kupus, a žene nam ispeku langošice. Ali ni to nije sve - ispekli smo nekoliko janjaca i skuhali ragu-juhu od fazana. Inače, riječ je o najboljoj juhi koju baš svaki lovac ima za ručak za Božić, jer taj je specijalitet božićna tradicija lovaca - pojašnjava predsjednik Kočiš.

Laslovčanin Ladislav Ferenc, kojeg smo zatekli na druženju, kaže kako su u goste stigli ovaj put i lovci iz Mađarske. Inače, lovce koji dolaze u višednevni posjet i lov LD Fazan ima gdje smjestiti. Prema mišljenju mnogih lovaca, laslovački je Lovački dom najljepši u Hrvatskoj i ima baš sve što lovačkom domu treba, pa i smještajne jedinice za one koji dolaze u organizirani lov.

Zajedničkim radom i trudom kroz protekle godine laslovački su lovci očito napravili izvrstan posao.

- Jako smo ponosni na to kako smo dotjerali naš dom, napravili smo sve što treba za ovakav objekt, od sale do klaonice i hladnjače. Uredili smo i smještajne jedinice, imamo šest soba s dva ležaja, tuševe, kao i boksove za pse, a okoliš je uređen sjenicom, prilazima, pečenjarom… - kaže predsjednik ovoga društva.

Darko Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VJERAN MARIJAŠEVIĆ, ČELNIK OSJEČKOG SDP-A

Osječani zaslužuju više od jeftine propagande

2

MONOGRAFIJA ZVJEZDANE PENAVE BREKALO O INNER WHEEL KLUBU OSIJEK

Četvrt stoljeća humanitarnog rada

3

KORISNE LEKCIJE UČITELJICE JELENE BATRNEK

Na satu razrednika poučava učenike životnim vještinama