Mozaik
BIZARAN RAZLOG ZA PRISJEĆANJE NA MARINIANIS RADIO

Gospođa došla uplatiti mali oglas - 20 godina nakon gašenja radija
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Prije nepunih 20 godina, točno u ponoć, između 31. prosinca 2003. i 1. siječnja 2004. prestala je s radom slatinska radiopostaja Marinianis radio. Razlog za prisjećanje na taj davni trenutak bizaran je.

- Prošloga tjedna, negdje oko podne, zakuca jedna mlađa gospođa. Otključam vrata. Ispričava se ako smeta, ali ona bi uplatila mali oglas. Prošlo je gotovo dvadeset godina kako smo se sami, pod pritiscima, ugasili. Naravno da sam ženi detaljno objasnio gdje je sada Radio Slatina - kaže Željko Felbar, čija je obiteljska tvrtka svojevremeno doista imala u Slatini privatnu radiopostaju Marinianis radio.

U procesu pretvorbe i privatizacije Felbarova je tvrtka postala novi vlasnik nekadašnjeg Radija Podravska Slatina, u kojemu su Željko Felbar i njegova supruga Jadranka Srdoč radili kao glazbeni urednik i glavna i odgovorna urednica. To su nastavili raditi i u svoj radiopostaji, koja je pod nazivom Marinianis radio na frekvenciji 107,4 MHz počela emitirati 11. listopada 1992. Prema Felbarovim riječima, početna frekvencija radija bila je 95,8 MHz, nastala u ratnim uvjetima nedovoljno upućenom tehničaru koji je nosio uređaj u Zagreb na servis i podešavanje frekvencije.

- Kasnije je utvrđeno da je orahovačka i jedna mađarska frekvencija bila blizu te su nas za kaznu ‘bacili‘ na zadnje mjesto opsega. Dobili smo 107,4 MHz, a nije svaki radio u to vrijeme hvatao do 108 MHz - prisjeća se Željko Felbar.

- Da, dobro se sjećam noći kad je poslije 12 godina mukotrpnog i savjesnog rada ugašen Marinianis radio. Nakon ekskluzivne čestitke tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i ponoćnog odbrojavanja, na frekvenciji našeg radija ostao je tek – šum. Novi radijski koncesionar bila je tada novoosnovana tvrtka Slatinski informativni centar, koji je najavljivao da bi muk u eteru mogao potrajati i do šezdesetak dana, jer im toliko treba da pripreme emitiranje novoga radija - priča Željko Felbar.

Marinianis radio bio je prva privatna radiopostaja u Hrvatskoj, smještena u privatnoj kući obitelji Felbar-Srdoč u Ulici bana Jelačića 23. Kad je zakonskom odredbom propisano da koncesionar mora imati najmanje četiri vlasnika s udjelima ne većim od 25 posto, Felbar je tri četvrtine udjela ustupio Gradu Slatini i novonastalim općinama na slatinskom području. Novi suvlasnici neredovito su podmirivali svoje financijske obveze, a za dokapitalizaciju nije bilo ni volje ni novca, pa su Željko i Jadranka odustali od bavljenja radijskom djelatnošću i 2003. godine nisu se više natjecali za dobivanje gradske koncesije. Grad je izišao iz suvlasništva Marinianisa i s Pučkim otvorenim učilištem i Dječjim vrtićem Zeko osnovao Slatinski informativni centar, koji se kasnije nastavio baviti radijskom djelatnošću.

- Slučaj koji se dogodio prošloga tjedna, upravo na dan kad je 1969. godine počeo eksperimentalni program Radija Podravska Slatina na srednjem valu, pokazuje koliko je naš Marinianis radio bio omiljena radiopostaja i koliko je ostao u sjećanju sugrađana - kaže Željko Felbar.

Radio Slatina u eteru je na istoj frekvenciji (107,4MHz) od 2004. godine, djeluje u sastavu Slatinskog informativnog centra u zgradi nevladinih organizacija (Ulica braće Radić 13). P. Žarković
Bila je to prva privatna radiopostaja u Hrvatskoj, smještena u privatnoj kući obitelji Felbar-Srdoč

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike