Mozaik
HDS ZAMP

Grašo i Maideni na vrhu
po prodaji ulaznica
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Kad je riječ o festivalima, najviše ulaznica prodano je za splitsku Ultru

HDS ZAMP ove je godine prvi put objavio popis glazbenika, koncerata i festivala s najviše prodanih ulaznica u Hrvatskoj za prethodnu godinu.



Prvi službeni podatci HDS ZAMP-a potvrđuju ono što je bilo lako vidljivo: godina iza nas koncertno je bila najjača dosad. U njoj je premašen rekordni iznos prihoda od autorskih prava iz pretpandemijske 2019. godine, kao i broj samih koncerata i glazbenih nastupa. Na dodjeli nagrade Cesarica prošlog je tjedna Petar Grašo nagrađen novom nagradom Bestseller kao domaći izvođač za čije je koncerte u 2022. godini prodano najviše ulaznica.

Na top-ljestvici hrvatskih glazbenika koji su prodali najviše ulaznica u prošloj godini na drugom se mjestu, odmah iza Graše, našla grupa Dalmatino, koja je godinu završila nastupom u rasprodanoj Areni Zagreb, a nedavno je najavila i svoj prvi veliki koncert u 2023., "Valentinovo uz Dalmatino" u Gradskoj sportskoj dvorani u Crikvenici 10. veljače. Treće mjesto zauzeo je Parni valjak, čijeg smo legendarnog frontmena Akija Rahimovski, na žalost, izgubili prošle godine. Četvrta je Jelena Rozga, koja je cijele godine nizala koncerte, a u prosincu je objavila akustično izdanje "Minut srca mog", kako je nazvala i veliki koncert tada održan u zagrebačkoj Areni. Peto mjesto pripalo je Doris Dragović, koja je, između ostalog, u studenome u Spaladium Areni pred više od 12.000 posjetitelja obilježila 40 godina uspješne karijere.

Hladno pivo, koje je ove godine odradilo oproštajnu turneju, nalazi se na šestom mjestu, a sedmo drži Massimo, čiji će se veliki koncert, na žalost, posljednji u životu, održan u Areni Zagreb u studenome dugo pamtiti. Svjetski poznati duet 2Cellos također je odradio oproštajne koncerte, što ga je dovelo na visoko osmo mjesto, a deveti je Marko Perković Thompson. Deseti je Željko Bebek, a od 11. do 15. mjesta redom slijede: Tomislav Bralić & Klapa Intrade, Matija Cvek, Silente, Severina i Urban & 4.

Kad je riječ o koncertima inozemnih izvođača u Hrvatskoj, 2022. najviše je ulaznica prodano za koncert Iron Maidena 22. svibnja u Areni Zagreb, u sklopu svjetske turneje "Legacy of the Beast". Na drugom mjestu našao se koncert Stinga 31. listopada, također u zagrebačkoj Areni, gdje je slavni roker izveo presjek hitova grupe Police i svoje solo karijere. Slavni dirigent Andre Rieu je treći zahvaljujući svojem rasprodanom koncertu 25. studenoga u Areni Zagreb, a četvrto mjesto drži posve drukčiji izvođač, britanski The Cure, koji je na istom mjestu nastupio 27. listopada. Peto mjesto na ovoj top-listi pripalo je sjajnom britanskom bendu The Arctic Monkeys, koji je održao spektakularan koncert u pulskoj Areni 16. kolovoza.

Najviše festivalskih ulaznica prodano je za splitski Ultra Europe, drugi je umaški Sea Star, treći zagrebački INmusic, četvrti pulski Adria Summer, a peti splitski Fusion Festival.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike