Autoglas
OŽIVLJENO IME

Maleni Fiat Topolino ove se godine vraća na prometnice
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Topolino se vraća u vrlo malom pakiranju, ali ovaj put na električni pogon

Fiatovo slavno ime iz prošlosti ponovno će oživjeti 2023. Stellantis. Dok je pozornost ovih dana možda više usmjerena na Jeep Avenger (upravo proglašen automobilom godine) i Alfa Romeov mogući B-SUV, pojavit će se još jedan model: Fiat Topolino. Maleni Fiat, koji će dijeliti gotovo sve komponente s Citroënom Ami i Opelom Rocks-e, mogao bi igrati odlučujuću ulogu u mobilnosti s nultom emisijom u Italiji. Povijest se dakle ponavlja, ali na malo drukčiji način.



Naime, originalni Topolino proizvodio se od 1936. do 1955., motorizirao je tadašnju Italiju i bio jedan od najmanjih automobila na tržištu. Doduše, imao je motor s unutarnjim izgaranjem, dok će novi biti isključivo baterijski električni automobil, BEV. Ime, naravno, nije službeno, ali stječe se dojam da Fiat želi zadržati kontinuitet sa svojom poviješću. Ne samo zato što bi moderni Topolino trebao dijeliti u biti istu filozofiju dizajna kao i originalni model iz 1930-ih.


Topolino, koji je dug oko 2,4 metra i širok 1,4 metra, zadržat će tlocrt svojih njemačkih i francuskih rođaka, ali bi mogao imati vlastiti karakter. Naravno, uglavnom u okviru mogućnosti boja i naljepnica. U svakom slučaju, svaki će kupac imati priliku prilagoditi interijer i vanjštinu različitim paketima i dodacima. U kabini je onda ista priča, pa svi detalji upućuju na Citroën i Opel; s dva sjedala i mjestom na koje možete staviti i spojiti pametni telefon s vozilom i koristiti ga kao infotainment i navigacijski uređaj.


Ipak, procurila je informacija kako Fiat želi ponuditi i varijantu s platnenim krovom, što bi bila prikladna posveta imenu, budući da je originalni Topolino imao opciju kabrioleta i platneni krov. Automobil(čić) neće nuditi iznenađenja ispod poklopca motora: baterija od 5,5 kWh koja se može puniti na utičnici od 10 A. Dakle, u otprilike tri sata može se napuniti dovoljno za maksimalnih oko 75 km vožnje, dok snaga ostaje na 6 kW (8 KS) uz najveću brzinu od 45 km/h. Tako mu ciljana publika može biti već od 14 godina i više, koja traži sigurniju i komforniju alternativu skuterima.

Mato PAVLIČEVIĆ
TOPOLINO STIŽE IZ MAROKA
Kao i Citroen Ami i Opel Rocks-e, Fiat Topolino proizvodit će se u tvornici Stellantis Kenitra u Maroku. To je jedina lokacija koncerna sa strojevima i alatima za proizvodnju električnih četverocikala, tako da ima smisla da Fiat proizvodi Topolino uz svoje platformske kolege. Izbor je najam ili kupnja, a očekuje se cijena od 7000 eura naviše.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala